NAPAO GA GRIZLI

Planinar fotografirao medvjeda koji ga je ubio: Slike pričaju jezivu priču o njegovim zadnjim minutama

U petak popodne, tri planinara uočila su napušteni ruksak i vidjeli su tragove borbe - poderanu odjeću i krv

ANCHORAGE - Muškarac kojeg je ubio grizli medvjed u divljini Aljaske fotografirao je medvjeda koji ga je ubio do samo nekoliko trenutaka prije napada.

Čuvari Denali nacionalnog parka na Aljasci u nedjelju su pronašli tijelo 49-godišnjeg Richarda Whitea, izletnika koji je sam planinario tri dana u divljini prije nego što ga je napao grizli. Fotografije koje su pronađene u njegovoj kameri otkrile su da je White promatrao medvjeda barem osam minuta pored rijeke prije napada.

- Medvjed nije bio svjestan da je White tamo, sve do zadnjih par fotografija, a onda je privukao njegovu pažnju, rekla je glasnogovornica nacionalnog parka Maureen McLaughlin.

- Nismo sigurni što se dogodilo nakon što je spustio kameru.

Policija, čuvari parka i biolozi ustrijelili su i ubili medvjeda, jer je još uvijek branio mjesto na kojem je ubio Whitea od pokušaja da se dođe do njegovih posmrtnih ostataka.

U petak popodne, tri planinara uočila su napušteni ruksak i vidjeli su tragove borbe - poderanu odjeću i krv - pored rijeke. Dva sata kasnije, čuvari parka pokrenuli su zračnu pretragu, tokom koje su vidjeli grizli medvjeda i posmrtne ostatke tada neidentificirane žrtve.

Medvjed je isprve pobjegao, no ubrzo se vratio i potjerao čuvare parka. Kako je nastavio čuvati tu lokaciju, čuvari su odlučili pričekati do nedjelje prije nego što ponovno pokušaju spasiti tijelo. Kako se medvjed ni do tada nije povukao, bili su prisiljeni ustrijeliti ga kako bi došli do poginulog izletnika. Prema službenicima parka, ovo je prvi smrtni slučaj nakon napada medvjeda u Denali nacionalnom parku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:56