ZANIMLJIVA INICIJATIVA

Planiraju zaposlenima dopustiti da doznaju plaće svojih kolega, ali samo pod jednim uvjetom

Sindikati i poslodavaci istupili su protiv zakona. Sindikati kažu da nije dovoljno transparentan, a poslodavci da bi mogao dovesti do sukoba
 Antti Yrjonen/NurPhoto via AFP

Finska planira predložiti novi zakon koji bi zaposlenima omogućio da doznaju koliko njihovih kolege zarađuju u slučajevima da postoji osnovana sumnja da ih se diskriminira, piše Reuters.

Brojni sindikati i najveće udruženje poslodavaca istupili su protiv zakona, no ne iz istog razloga. Sindikati drže da je nedovoljno transparentan, a poslodavci da bi mogao dovesti do više sukoba.

Koalicijska vlada koju vodi premijerka Sanna Marin ne mari za te kritike. Njoj je, kako kaže, cilj smanjiti razlike u primanjima između muškaraca i žena.

- Središnja točka vladinog programa je smanjenje neopravdanih razlika u plaćama. Pristupit ćemo rigoroznije tom problemu - rekao je Thomas Blomqvist, ministar nordijske suradnje i jednakosti.

Blomqvist je rekao da se nada da će se zakon izglasati prije parlamentarnih izbora u travnju 2023. godine.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), plaće Finkinja 2020. su godine bile 17,2 posto manje od plaća Finaca.

Usporedbe radi, u Norveškoj je razlika u plaćama 4,81 posto, u Danskoj je 5,06 posto, a u Švedskoj 7,42 posto.

Izvještaj Pravobranitelja za ravnopravnost spolova Republike Finske Jukke Maarianvaare za 2018. godinu pokazao je da Finkinje zarađuju manje od Finaca zbog podjele tržišta rada na "muške" i "ženske" profesije, slabijeg i sporijeg napredovanja žena te činjenice da češće koriste porodiljni dopust od muškaraca.

Merja Mahka, bivša novinarka koja se dala u investitorice i blogerice, od 2019. godine naovamo na Twitteru i Instagramu objavljuje kolika joj je plaća kako bi potaknula javne rasprave o razlici u primanjima između žena i muškaraca.

- Bilo je situacija da u kojima sam doznala da je muškarac koji radio sličan posao kao i ja primao veću plaću - rekla je u utorak Mahka nakon što je objavila da joj je oporezivi prihod za 2020. godinu iznosio 48.522 eura.

Finske su vlasti u srijedu objavile oporezive prihode svih Finaca i Finkinja. Finci su taj dan nazvali "Danom poreza", a lokalni se mediji toga dana uglavnom bave prihodima poznatih i slavnih.

Iako je popis transparentan, on ne daje kompletnu sliku. Porezna uprava Republike Finske kaže da su prihodi Finaca i Finkinja oko 20 do 25 posto veći jer se na popisu ne nalaze odbici i druge povlastice.

Konfederacija finskih industrija (EK), najveće udruženje poslodavaca u Finskoj prošlog je studenog napustilo radnu grupu koja je radila na spomenutom zakonu jer je smatrala da se izmjene u zakon unose prebrzo.

Viša pravna savjetnica EK-a Katja Leppanen rekla za Reuters da razlika u plaćama mora još istražiti te da bi svaki djelatnik trebao moći odlučiti hoće li nekome dati informacije o svojim primanjima. Maarianvaara je rekao da se to pitanje dovoljno istraživalo te da je sada vrijeme za djelovanje.

Katarina Murto, direktorica Akave, Konfederacije sindikata zaposlenika i upravitelja, rekla je da razlike u plaćama mogu smanjiti samo ako se promjene stajališta ljudi te da se zato mora promijeniti zakon jer će ta promjena dovesti do promjene kulture.

Koalicijska se vlada muči sa sastavljanjem prijedloga novog zakon jer pet stranaka koje ju čine ne mogu pronaći zajednički jezik. Reuters dodaje da prijedlog zakon upravo zbog toga još nije objavljen, odnosno da je objava odgođena.

Blomqvist je rekao da će vlada nastaviti raditi na zakonu. - Držat ćemo se smjernica koalicijskog ugovora - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:34