NISU SVI ZADOVOLJNI

Planirani izbori odgođeni, mandat hongkonškog parlamenta produljen za godinu dana

Vlada je odluku opravdala epidemijom covida-19 i potrebom zaštite javnog zdravlja: ‘To je potrebno i primjereno‘
Hong Kong 
 ANTHONY WALLACE/AFP

Vrhovno kinesko zakonodavno tijelo odlučilo je produljiti mandat sadašnjeg saziva parlamenta Hong Konga za godinu dana nakon što on istekne 30. rujna, jer su planirani izbori odgođeni, objavili su u utorak državni mediji.

Kritičari ističu da je odluka o odgodi izbora politički motivirana, smatrajući da se njome želi spriječiti hongkonšku prodemokratsku oporbu da profitira na valu potpore javnosti nakon što je Kina u lipnju gradu nametnula strogi novi zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Odluka znači da će Zakonodavno vijeće Hong Konga koje ima 70 članova nastaviti obnašati dužnost "ne manje od godine dana”, sve dok novi saziv ne preuzme četverogodišnji mandat, prenijela je Xinhua.

Stalni odbor kineskog parlamenta podržao je odluku hongkonške vlade od 31. srpnja da odgodi izbore predviđene za 6. rujna za godinu dana, ocijenivši da je to "potrebno i primjereno”.

Vlada je odluku opravdala epidemijom covida-19 i potrebom zaštite javnog zdravlja.

Najmanje 12 prodemokratskih kandidata, uključujući niz mladih aktivista i umjerenih demokrata Građanske stranke, ranije je diskvalificirano od sudjelovanja na izborima zbog ideoloških razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:03