NEZGODNA SITUACIJA

PLATILI 650 MILIJUNA EURA PO BOJNOM BRODU, ISPORUČILI IM IH NEISPRAVNE Njemačke fregate se nakon porinuća nagnule na bok

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Nakon problema s transportnim zrakoplovima A400, njemačke vojne snage sada imaju problema i s fregatama naručenima od tvrtke ThyssenKrupp koje su mnogo teže od predviđenog zbog čega su se nakon porinuća nagnule na jednu stranu, javljaju njemački mediji u subotu.

"Fregata 125 nagnula se za 1,3 stupanj u smjeru desnog boka broda", stoji u povjerljivom dokumentu Ministarstva obrane a kako prenosi Reuters.

Fregata klase Baden-Wuerttemberg je osim toga prazna preteška za 178 tona. "Postoji opasnost da bi ovaj porast težine mogao negativno utjecati na daljnje planiranje opreme broda", stoji u izvješću.

Bundeswehr je kod koncerna ThyssenKrupp i Luerssen naručio ukupno četiri fregate po cijeni od 650 milijuna eura po plovilu. Fregate novog tipa su namijenjene duljim misijama i trebale su u promet biti puštene još 2014.

Ministarstvo obrane odbilo je komentirati medijske napise ali je potvrdilo da su problemi "identificirani" i da se trenutno pregovara s industrijom oko mjera za uklanjanje problema.

Osim toga se u izvješću govori i o problemima prilikom isporuke komunikacijskih uređaja tvrtke Aeromaritime koja se nalazi u financijskim poteškoćama. Brodogradilišta koja rade na gradnji fregata su priopćila kako se trenutno "traže alternative".

Bundeswehr ali i ostale NATO članice poput Turske već godinama čekaju na isporuke transportnih zrakoplova A400 koji bi trebali zamijeniti zastarjele Transall transportere ali zbog porasta cijene proizvodnje kao i pada jednog prototipa prije dvije godine u Španjolskoj isporuka kasni godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 09:22