SJEDINJENE DRŽAVE

'PLATIO SAM MU DA ŠIRI KORONU U TRGOVINAMA S HRANOM!' Kriminalci sve više koriste Covid-19 kao oružje, ozbiljno se razmišlja o kriminalizaciji

 
 Ilustracija / Erik McGregor / ddp USA / Profimedia

Kriminalci diljem SAD-a počeli su koristiti prijetnju smrtonosnom zarazom koronavirusom kao oružje u napadima na policiju i prodavaonice prehrambenih namirnica koje žele opljačkati.

Prijetnje širenja covida-19 pojavile su se u cijeloj zemlji i sad se nameće pitanje hoće li savezne države kazneno goniti korištenje novog koronavirusa kao oružja, na način na koji je više od polovice američkih država proglasilo zločinom prijenos HIV-a kad je izbila kriza AIDS-a '80-ih godina.

Muškarac u Michiganu obrisao je nos i lice majicom zaposlenika u trgovini koji je tražio od njega da stavi zaštitnu masku. Šezdesetosmogodišnji muškarac optužen je za napad i ako bude osuđen, mogao bi dobiti tri mjeseca zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 500 dolara.

U St. Petersburgu na Floridi muškarac se zakašljao i pljunuo na policajce te im zaprijetio širenjem virusa kad su došli u njegov dom na dojavu o obiteljskom nasilju. Suočen je sa zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina po saveznoj optužnici za lažnu prijetnju biološkim oružjem nakon što je testiran i pokazalo se da je negativan na koronavirus.

U San Antoniju u Teksasu muškarac je u objavi na Facebooku ustvrdio da je nekome platio da širi koronavirus u prodavaonicama prehrambenih proizvoda. Utvrdilo se da je lagao, ali je uhićen i optužen. Rekao je da je na taj način pokušao obeshrabriti ljude od odlaska u trgovine kako bi se suzbilo širenje virusa, izjavili su savezni tužitelji u Teksasu.

New Jersey je među prvim državama koje će razmotriti kriminalizaciju "vjerodostojne prijetnje širenja zaraze covidom-19", priopćile su vlasti.

Udruge koje pomažu osobama pozitivnima na HIV izvijestile su da države moraju biti oprezne prilikom pisanja takvih zakona kako ne bi bili previše široki pa da se počnu kažnjavati i oni koji ne bi trebali, kao što je bilo u slučaju kriminalizacije prijenosa HIV-a, navodi Institut Williams.

Tijekom zadnja četiri desetljeća najmanje 26 država kriminaliziralo je širenje HIV-a.

U New Jerseyju, prijedlog zakona republikanske senatorice Kristin Corrado za kažnjavanje onih koji prijete širenjem covida-19 s 10 godina zatvora i novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dolara bio je ovaj tjedan na senatskom Odboru za proračun.

- Za one koji misle da je zabavno izvesti takvu bolesnu šalu - snosit ćete posljedice vaših loših odluka. Te prijetnje neće biti olako shvaćene i oni koji budu proglašeni krivima bit će kažnjeni - rekla je Corrado.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:14