GOSPA OD GENOCIDA

Plavšić izgleda kao da je bila na godišnjem, a ne u zatvoru

Na slobodu je puštena jer je odslužila dvije trećine kazne. Do stana u Beogradu dopratio ju je premijer Dodik. Dok su ulazili u zgradu, držali su se za ruke
(FILES) A picture taken on January 11, 2000 shows former Bosnian Serb president Biljana Plavsic (L) during her initial appearance at the war crimes tribunal for the former Yugoslavia in The Hague. Former Bosnian Serb president Biljana Plavsic is to be freed from prison in Sweden next week following a decision by the UN war crimes court to grant her early release, the Swedish justice ministry said on October 22, 2009. AFP PHOTO FILES
 AFP

BEOGRAD - Biljana Plavšić (79), osuđenica za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, doputovala je jučer u Beograd nakon izdržane dvije trećine kazne.

Na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” sletjela je u posebnom zrakoplovu oko 14 sati i izbjegla brojne novinare koji su je od jutarnjih sati čekali na izlasku VIP terminala.

Ravno iz zračne luke, a da je nitko od novinara ondje nije vidio, sporednim se putem iz pristanišne zgrade uputila crnim Audijem u svoj stan, u Katanićevoj ulici, nadomak hrama Svetog Save, u beogradskoj općini Vračar.

Bez tragova umora

U njenoj pratnji, u drugom automobilu, bio je i premijer Republike Srpske, Milorad Dodik. Nakon što su se automobili zaustavili, držeći se za ruke, oni su se uputili prema ulazu u njenu zgradu.

U dugoj smeđoj bundi, našminkana i bez tragova umora, uputila se prema ulazu zgrade ispred koje ju je dočekalo samo nekoliko susjeda, prijatelja i slučajnih prolaznika. Kratko je rekla novinarima da je tijekom cijelog leta mislila kako će im se obratiti, ali je sada najvažnije da je na slobodi, a za razgovore će biti vremena. Tijekom nekoliko minuta, koliko se zadržala ispred ulaza u zgradu u kojoj je njen stan, jedan od prolaznika poljubio joj je ruku.

No, jedan od susjeda rekao je da misli kako bi ipak bilo bolje da Biljana Plavšić nastavi živjeti u Republici Srpskoj. Pozdravivši se s okupljenima, pošla je u zagrljaj bratu Zdravku koji ju je čekao ispred ulaza.

Blokada prometa

Biljana Plavšić je jedina žena osuđena za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, a kaznu je izdržavala u švedskom ženskom zatvoru Heisenberg u Erebru, u kojem su uglavnom osuđenice koje su dilale drogu ili se bavile prostitucijom. Posljednjih tjedan dana provela je u zatvoru u Stockholmu.

Oko dolaska Biljane Plavšić u Beograd vladala je prilična konfuzija. Pedesetak novinara i petnaestak televizijskih ekipa koje su njen dolazak čekale u beogradskoj zračnoj luci stalno su primali kontradiktorne informacije o vremenu slijetanja zrakoplova. Tek kad je iz Švedske oko 10 sati potvrđeno da se ukrcala u zrakoplov Cessna, bilo je jasno da neće doći redovnom linijom JAT-a koji je u Beograd trebao stići u 14.30 sati. Čini se da su tajne službe namjerno puštale različite informacije o vremenu njena dolaska i mjestu na kojem je trebala izaći iz aerodromske zgrade jer su novinari neprestano trčali na različite izlaze, čekajući njen dolazak. Beogradska policija je pred zgradom u Katanićevoj ulici ranije prijepodne počela uklanjati parkirana vozila, a promet u toj ulici, neposredno prije njena dolaska, bio je kratko blokiran. Za to vrijeme nekoliko njenih prijatelja pristiglih iz istočnog Sarajeva, u društvu Svetozara Mihajlovića, predsjednika Odbora za podršku Biljani Plavšić, čekalo je zajedno s novinarima njen izlazak iz zračne luke.

- Namjeravali smo dovesti nekoliko autobusa iz Republike Srpske da joj priredimo doček, ali iz sigurnosnih smo razloga od toga odustali - rekao je Mihajlović za Jutarnji list. Dodao je da će, kad se Biljana Plavšić odmori, organizirati njenu turneju po Republici Srpskoj i upriličiti niz promocija knjige “Biljana Plavšić, heroj i mučenik”.

Promocija knjige

Prva promocija te netom izašle knjige, čiji je autor prota Vlada Rafailović, bit će održana u Bijeljini, a zatim u Banja Luci. Na upit što misli kako će obitelji žrtava u BiH dočekati njen izlazak, odgovorio je da je to podijeljena zemlja u kojoj su i drugačija mišljenja moguća.

Mihajlović je potvrdio da će Biljana Plavšić nastaviti živjeti u Beogradu. Uz državljanstvo BiH, ona ima i državljanstvo Srbije, a o njezinu beogradskom stanu, dok se nalazila na suđenju u Haagu i izdržavanju kazne u Švedskoj, brinula se njena rodbina.

Beogradski mediji prenijeli su da će Biljanu Plavšić, koja je odslužila kaznu za ratni zločin protiv čovječnosti i od jučer je na slobodi, njena obitelj dočekati vegetarijanskim ručkom i sarajevskim specijalitetom - urmašicama.

Arkanu dijelila poljupce

Biljana Plavšić ostala je zapamćena i po morbidnoj izjavi da etničko čišćenje nije zločin, nego ‘prirodni fenomen’

Biljana Plavšić (79) rođena je u Tuzli, a odrasla u Sarajevu gdje je i živjela do izbijanja rata 1992. godine. Završila je studij biologije u Zagrebu.

Dugi niz godina radila je kao sveučilišna profesorica u Sarajevu. U Karadžićev SDS ulazi 1990., a kad on pod pritiskom međunarodne zajednice 1996. napušta političku pozornicu, upravo ga Biljana Plavšić nasljeđuje na mjestu predsjednice Republike Srpske.

Kad je protiv nje podignuta optužnica za ratni zločin genocida, dobrovoljno se u siječnju 2001. predala Haaškom sudu. Priznala je krivnju u zamjenu za ukidanje kvalifikacije genocida iz optužnice. U veljači 2003. osuđena je na 11 godina zatvora, a u utorak, nakon dvije trećine kazne, puštena je na slobodu.

Zapamćena je, među ostalim, po morbidnoj izjavi da etničko čišćenje nije ratni zločin, nego “prirodni fenomen” i poljupcu sa Željkom Ražnatovićem Arkanom u Bijeljini, nakon masakra koji su 1992. počinili Srbi nad Bošnjacima u tom gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 05:32