MAJKA HRABROST

Playboyevu zečicu u Ukrajini pogodio metak u glavu: ‘Pola lica mi je uništeno, sin me nije prepoznao‘

Liječnici nisu vjerovali da će se izvući, ali Irina Bilotserkovets imala je nevjerojatnu želju za životom...

Irina Bilotserkovets

 -/Film Stills/Profimedia/-/film Stills/profimedia

Irina Bilotserkovets postala je simbol ukrajinskog prkosa otkako je u ruskom napadu na Kijev izgubila oko, nakon čega je morala proći i kroz kompliciranu rekonstruktivnu operaciju lica. U međuvremenu je, s povezom preko oka i u metalnom bikiniju, pozirala i za ukrajinski Playboy. I dalje živi u Kijevu, a sad je, u intervjuu za The Sun, ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvala "ubojicom koji vodi hladnokrvan rat protiv njezine domovine".

- Djeca, žene i starci umiru. Ukrajinci brane svoju zemlju, a čelnici drugih zemalja istodobno se rukuju s Putinom, zaboravljajući da se radi o notornom ubojici. Ruska bombardiranja postaju sve gora, moja obitelj danima nema struje, djecu skoro svaki dan vodim u podzemne bunkere... Moj narod je čvrst, ali živci nam polako popuštaju, ljudi počinju ludjeti... Nije lako buditi se uz sirene i eksplozije, čak sam i ja počela razmišljati o bijegu iz grada - ispričala je Irina.

Ona je na početku ruske invazije, 26. veljače 2022., pokušala otići iz Kijeva, no tad je zamalo poginula. Sa sinovima Davidom (12), Danom (7) i Dorianom (3) krenula je na zapad zemlje, gdje još nije bilo borbi, ali njezin automobil izrešetali su Rusi. U djeliću sekunde metak ju je pogodio u glavu.

- Nekako sam uspjela zaustaviti auto, čak sam rekla ‘zbogom‘ djeci prije nego što sam izgubila svijest - prisjetila se.

Pukom srećom, tad je istim putem prolazila i liječnička ekipa koja joj je odmah pružila prvu pomoć.

- Dan poslije probudila sam se u bolnici. Glavni liječnik mi je rekao da su mi djeca živa, da su dobro, tad sam saznala i da sam izgubila oko, da imam tešku ozljedu glave i da mi je dio lica uništen - rekla je.

Dok se oporavljala, o njezinim sinovima brinule su se Irinina majka i sestra u gradu Truskavetsu. Ona je pak sljedećih pet dana primala jake lijekove protiv bolova, a stavljena je i na respirator. Liječnici nisu vjerovali da će se izvući, ali ova hrabra majka imala je nevjerojatnu želju za životom.

U ožujku je prevezena u bolnicu u njemačkom Düsseldorfu, gdje su joj tijekom 10-satne operacije uklonili krhotine metka iz lubanje.

- Rekonstruirali su mi cijelo lice pa izgledam kao da sam izgubila ‘samo‘ oko. Ali pola lica mi je uništeno, živci su mrtvi, mjesec dana jela sam samo tekuću hranu, a ni danas uopće ne mogu žvakati na lijevoj strani. Bilo je više nego grozno, ali znala sam da moram opet stati na noge i živjeti, zbog svoje djece - rekla je Bilotserkovets za The Sun.

Nakon dugih sedam tjedana, Irina se konačno susrela sa sinovima.

- Bio je to vrlo dirljiv trenutak, ali najteže je bilo najmlađem Dorianu. Nije me prepoznao, vidio me i pobjegao. Naravno, za mene je to bio ogroman šok, plakala sam. Išli smo polako, korak po korak. Sin mi je doživio golem stres i traumu i trebalo mu je vremena da se ponovno počne osjećati ugodno uz mene - govori ova Ukrajinka, koja se, nakon svega što je prošla, nastavila baviti modelingom, ali sad ili nosi sunčane naočale, ili flaster ili joj lijevo oko prekriva kosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:46