StoryEditor
UGODNI SUSRET

Plenković je Angeli Merkel srdačno čestitao rođendan, evo što joj je poklonio

U Bruxellesu traje ključni summit na kojem se odlučuje o višegodišnjem financijskom okviru
Premijer Andrej Plenković i njemačka kancelarka Angela Merkel

Na početku ključnog summita čelnika zemalja EU u Bruxellesu, Andrej Plenković je čestitao kancelarki Angeli Merkel rođendan, a kancelarka je od hrvatskog premijera dobila poklon u kojem su bili marama, penkala i mužar.

image
Premijer Andrej Plenković i njemačka kancelarka Angela Merkel

Uoči summita Plenković je izjavio da će se boriti za hrvatske interese. No svi čelnici složili su se da će pregovori koji će trajati sljedeća dva ili tri dana o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak biti teški i neizvjesni. 

Najveći razlog tome su razlike u stajališta zemalja – oko visine Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) i plana za oporavak, omjera bespovratne pomoći i zajmova, uvjeta za korištenje sredstava, alokacijskih kriterija, rabata i novih izvora proračunskih prihoda.

Najteža pitanja oko kojih će biti najizazovnije doći do kompromisa jesu iznos VFO-a i plana za oporavak, upravljanje sredstvima iz fonda za oporavak i rabati na doprinose nekih od najbogatijih zemalja.

Angela Merkel potvrdila je da postoje velike razlike među članicama.

- Moram reći da su razlike još uvijek vrlo, vrlo velike i stoga ne mogu predvidjeti hoćemo li ovaj put postići dogovor. To bi bilo poželjno, ali moramo voditi računa o realnosti - rekla je Merkel pred početak samita, dodajući kako očekuje vrlo teške pregovore i da će trebati velika količina spremnosti na kompromis da bi došlo do dogovora.

image
Summit EU u Bruxellesu, na slici premijer Slovenije Janez Janša (lijevo), novoizabrani premijer Irske Micheál Martin (u sredini) i premijer Plenković (desno)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je "ovo trenutak istine za Europu".

- Prolazimo kroz krizu bez presedana na zdravstvenom, ali i na ekonomskom i socijalnom planu. To zahtijeva puno solidarnosti i ambicija. U igri je naš europski projekt - rekao je Macron.

Najavio je da će zajedno s njemačkom kancelarkom Merkel i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom učiniti sve što može da se postigne dogovor.

Talijanski premijer Giuseppe Conte, čija je zemlja među najteže pogođenima koronakrizom, rekao je da je u igri puno više od pitanja financija.

- Htio bih razjasniti da se ovdje ne radi samo o financijama. Radimo na ekonomskom i socijalnom odgovoru za sve europske građane u zajedničkom interesu, za vrijednosti koje dijelimo kako bismo Europu učinili otpornijom i konkurentnijom na globalnoj razini - rekao je Conte.

image
Premijer Plenković

Dodao je da se postojeće razlike među članicama mogu prevladati bude li odlučnosti i želje za time.

- Postignemo li dogovor, iz ove krize možemo izići jači. Svi potrebni elementi su na stolu, rješenje je moguće, a rješenje je ono što Europljani očekuju od nas jer su u pitanju njihova radna mjesta - rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Nizozemski premijer Mark Rutte, predvodnik skupine "štedljivih zemalja", koju mnogi vide najvećom preprekom za dogovor, kaže da su izgledi za uspjeh manji od 50 posto.

- Procjenjujem da su izgledi za dogovor ovoga vikenda manji od 50 posto. U konačnici, važniji je sadržaj dogovora nego brzina. Slab kompromis neće Europu daleko dovesti - rekao je Rutte, koji je jedini ili skoro jedini kojemu brzina dogovora nije toliko važna.

Michel je predložio da se odluke o odobravanju nacionalnih planova donose kvalificiranom većinom, a odluke o isplati sredstava donosila bi Komisija uzimajući u obzir mišljenje država članica. Čak i  neke zemlje iz skupine štedljivih smatraju nizozemsko stajalište neprihvatljivim.

Nizozemci su među onima koji najviše inzistiraju da se dodjela sredstava uvjetuje poštivanjem načela vladavine prava. S druge strane, Mađarska je zaprijetila vetom ako se bude na tome inzistiralo.

- Bude li Mađarska na tome inzistirala, imat ćemo veliki problem - rekao je Rutte.

On je dodao da je na samit došao kako bi ostale čelnike argumentima uvjerio u svoje stajalište, a "ne prijeteći vetom ako se njegovo stajalište ne prihvati".

- Vrlo važnim smatramo da zemlje provode reforme. Ako žele da mi damo bespovratnu pomoć umjesto zajmova - što ne smatramo dobrim rješenjem - onda mi kažemo da moraju dati čvrsta jamstva da će te reforme biti provedene - rekao je Rutte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2020 03:17