IZAZOVI ZA HRVATSKU

PLENKOVIĆ NA SASTANKU S NOVIM PREDSJEDNIKOM EUROPSKOG VIJEĆA 'Glavna tema bila je suradnja s Hrvatskom tijekom njezinog predsjedanja EU'

 
Andrej Plenković i Charles Michel
 Olivier Hoslet / REUTERS

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovorao je u četvrtak u Bruxellesu o hrvatskom predsjedanju Europskom unijom u prvoj polovici 2020. s novim predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

"Glavna tema je bila priprema današnjih zaključaka sastanka na vrhu i metodologija suradnje između njega kao stalnog predsjednika Europskog vijeća i Hrvatske kao rotirajuće predsjedateljice Vijeća u sljedećih šest mjeseci", rekao je Plenković novinarima prije summita EU-a.

Hrvatska će u zaključcima summita dobiti zadaću da pripremi stajalište Vijeća EU-a o Konferenciji o budućnosti EU-a, koja treba započeti s radom sljedeće godine i trajati do 2022. Sve tri glavne institucije Vijeće, Komisija i Parlament trebaju usuglasiti svoja stajališta o toj Konferenciji, a onda na temelju njih će trebati uskladiti zajedničko stajalište.

Jedan od najvećih izazova za Uniju u predstojećem razdoblju bit će postizanje dogovora o sedmogodišnjem europskom proračunu.

Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic is welcomed by President of the European Council Charles Michel during a bilateral meeting ahead of a European Union leaders summit in Brussels, Belgium December 12, 2019.  Olivier Hoslet/Pool via REUTERS
Olivier Hoslet / REUTERS
Andrej Plenković i Charles Michel

Bilateralni sastanak s francskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji je bio predviđen za petak ujutro, pomaknut je na četvrtak navečer.

"Razgovorat ćemo o nekoliko tema, o Konferenciji o budućnosti Europe, o pripremama za sastanak na vrhu u svibnju u Zagrebu, gdje ćemo pokušati na realan način strukturirati ne samo perspektivu nego i dinamiku u pristupu prema nama susjednim zemljama i riješiti pitanje otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Taj signal bi bio jako dobra uvertira za zagrebački sastanak na vrhu, stoga želimo još malo produbiti konzultacije da točno i precizno utvrdimo što se radi kada je riječ o metodologiji pregovora, koja i ovako vrlo kompleksna, te da vidimo što bi trebalo da Francuska promijeni svoj stav prema zapadnom Balkanu", rekao je Plenković.

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic arrives for the European Union leaders summit in Brussels, Belgium December 12, 2019. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / REUTERS
Andrej Plenković

Plenković je razgovarao i s novim predsjednikom Europske pučke stranke Donaldom Tuskom te sudjelovao na sastanku čelnika te političke obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:06