SKUP U NJEMAČKOJ

Plenković nahvalio Merkel i pozvao njemačke turiste da dođu: ‘Hrvatska je sigurna od Covida-19‘

‘Bila je jedna od naših najvećih zagovornika, uz naše prijatelje iz CSU-a i CDU-a, pomažući nam da se prvo priključimo NATO-u i EU-u‘
Predsjednik Kluba zastupnika CSU-a Alexander Dobrindt, njemačka ministrica digitalizacije Dorothee Baer i premijer Hrvatske Andrej Plenković
 Christof STACHE/AFP

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na skupu njemačkog CSU-a izrazio zahvalnost na političkoj ostavštini odlazeće njemačke kancelarke Angele Merkel, „velike prijateljice Hrvatske“.

Plenković je u bavarskom Kloster Seeonu sudjelovao na Klauzuri Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke.

Dvije stranke u koaliciji sa socijaldemokratima čine aktualnu njemačku vladu, do parlamentarnih izbora krajem rujna na kojima Merkel, nakon šesnaest godina vlasti, neće biti kandidatkinja za kancelarku.

CDU, najveću njemačku stranku, preuzeo je Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne – Vestfalije, koji je u također u Bavarskoj te će se sastati s Plenkovićem.

„Ovo je jako važna politička godina za Europsku uniju“, rekao je hrvatski premijer na konferenciji za medije uz Alexandera Dobrindta, predsjedavajućeg frakcije CSU-a u Bundestagu. Ove se godine održavaju izbori u dvije najveće i najutjecajnije članice EU-a - Francuskoj i Njemačkoj.

Odlazak Angele Merkel će „svakako biti velika promjena“ za njemačku i europsku politiku, rekao je hrvatski premijer, pa izrazio zahvalnost za sve što je ona učinila za Njemačku, Europu i svijet, ali i Hrvatsku „čija je bila velika prijateljica“.

„Bila je jedna od naših najvećih zagovornika, uz naše prijatelje iz CSU-a i CDU-a, pomažući nam da se prvo priključimo NATO-u, a potom EU-u, a veoma podržava i pridruživanje Hrvatskoj šengenskom prostoru iduće te eurozoni 2023. godine“, kazao je Plenković.

Za odlazeću kancelarku hrvatski premijer rekao je da je „ona uvijek bila ta koja je rješavala probleme, bila strpljiva i imala najveće iskustvo“ od svih članova Europskog vijeća.

„Mislim da oba moja prijatelja, Armin Laschet u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Markus Soeder u Bavarskoj, pripadaju generaciji njemačke politike koja će donijeti novu energiju i promjene, ali i kontinuitet“, rekao je Plenković o čelnicima CDU-a i CSU-a s kojima će se sastati u četvrtak.

Za EU nakon izbora u Njemačkoj i Francuskoj naglasio je da je ključno da se izbjegnu podjele diljem kontinenta u periodu vraćanja ekonomije na pretpandemijsku razinu, nakon što su postignuti i ratificirani dogovori o paketu gospodarske pomoći.

„Manje podijeljena, ujedinjenija i s više solidarnosti, tako vidim Europu u narednim godinama“, zaključio je hrvatski premijer na konferenciji u Bavarskoj koju je iskoristio i da pozove njemačke turiste u Hrvatsku koja je sigurna od covida-19.

Plenković je tom prigodom pohvalio i Christiana Schmidta, člana CSU-a s „ogromnim međunarodnim iskustvom“ koji je nedavno postao novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako se veseli suradnji s njim u pronalasku dogovora između političkih stranaka i institucija u BiH kako bi se postigla reforma izbornog sustava prije izbora u jesen iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:27