PRIOPĆILA VLADA

PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA S ČOVIĆEM: 'Idući tjedan idem u Mostar. Hrvatska je uvijek podupirala BiH, a uloga HVO-a u tome bila ključna'

Dragan Čović i Andrej Plenković
 Vlada.gov.hr

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao s se s predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem u petak u 19 sati u Banskim dvorima, priopćeno je iz Vlade.

Između ostalog, tema razgovora bila je nedavna presuda šestorici Hrvata iz BiH, kojom im je potvrđena kazna na ukupno od 111 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima tijekom 1993. i 1994. godine. Podsjetimo, tijekom izricanja presude general Slobodan Praljak popio je bočicu s otrovom od čega je kasnije preminuo u bolnici.

- Imali smo konzultacije sinoć za jedno s predsjednicom Republike i predsjednikom Hrvatskog sabora. Danas smo još jednom razmotrili situaciju nakon presude drugostupanjske Haškog suda u vezi šestorke i još jednom izrazili žaljenje povodom smrti generala Slobodana Praljka, analizirali i situaciju među Hrvatima u BiH povodom presude. Naravno, izrazili smo i naše žaljenje zbog dijelova presude kojom su po našem dubokom uvjerenju pogrešni, referirajući se posebno na prvostupanjsku odluku iz 2013. godine koja aludira i na odgovornost tadašnjeg vrha Republike Hrvatske - počeo je Andrej Plenković.

- Dogovorili smo da idućeg tjedna dođem u Mostar, da se susretnemo s vodstvom Hrvata u BiH, braniteljskim udrugama i da uputimo snažnu poroku potpore i smirivanja. Republika Hrvatska uvijek je podupirala BiH u njezinim najtežim trenucima i kasnije, a pritom je uloga HVO-a u tome bila ključna. Ta je povijesna istina najvažnija za Republiku Hrvatsku - rekao je Plenković.

- Razmotrili smo i mogućnosti eventualnog osporavanja presude putem pravne revizije, ali to može biti samo u dogovoru s petorkom. Predsjednica Republike će i artikulirati stajališta RH na konferenciji kojom se zaključuje rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju - završio je Plenković.

Čović je istaknuo da Hrvati u BiH sa zabrinutošću prate sve ono što se u Den Haagu događalo ovih dana. "Želimo stati iza svakog časnog pripadnika HVO-a i ohrabriti te ljude da ne nasjedaju na bilo koji oblik provokacije kojih već danas ima na nekim portalima i istupima nekih ljudi u BiH", izjavio je Čović, predsjedavajući predsjedništva BiH.

Rekao je da će vodstvo bosanskohercegovačkih Hrvata "znati odgovoriti političkim sredstvima na ta iskušenja" te tražiti rješenja za BiH i za ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda.

"Pozivam naše partnere i Bošnjake i Srbe da zajedno odradimo te procese...kako bi što prije normalizirali odnose u BiH. Osobito u komunikaciji između hrvatskog i bošnjačkog naroda i politika jer se ova presuda prvenstveno odnosila na to vrijeme 1993. između Hrvata i Bošnjaka", rekao je Čović.

Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu etničkog čišćenja muslimana, u kojem je sudjelovalo i tadašnje hrvatsko vodstvo na čelu s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Dan u kojem je sud završio 24-godišnje postojanje zasjenjen je činom jednog od osuđenih, Slobodana Praljka koji je iskoristio propuste osiguranja i u sudnici popio otrov pošto su mu suci potvrdili kaznu od 20 godina zatvora.

Umro je nekoliko sati poslije u bolnici u Den Haagu, a preliminarni rezultati obdukcije pokazali su da se otrovao kalij-cijanidom, izvijestilo je nizozemsko državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:20