NOVE SANKCIJE

Plenković očekuje da članice Europske unije budu jedinstvene u osudi poteza Bjelorusije

Nezabilježen potez bjeloruskih vlasti nametnuo se kao nezaobilazna tema sastanka na vrhu EU-a u Bruxellesu
bugarski predsjednik Rumen Radev i Andrej Plenković u Bruxellesu
 Olivier HOSLET/POOL/AFP

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da članice EU-a budu jedinstvene u osudi poteza Bjelorusije koja je prisilila zrakoplov Ryanaira na slijetanje u Minsk gdje je potom uhićen disidentski novinar.

“Najbitnije je da svi zajedno osudimo ovaj događaj i da se dogovorimo o mjerama koje ćemo poduzeti te zatražimo istragu Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo. Vjerujem da ćemo biti jedinstveni kako se ovakve situacije ne bi ponavljale”, rekao je Plenković novinarima uoči europskog samita u Bruxellesu.

Bjeloruske vlasti naredile su u nedjelju Ryanairovu zrakoplovu na letu iz Grčke u Latviju da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhitile jednog od glavnih oporbenih blogera i aktivista koji se u njemu nalazio.

Priveden je Roman Protaševič, čije je ime na popisu traženih osoba nakon masovnih prošlogodišnjih uličnih prosvjeda koji su izbili poslije Lukašenkove izborne pobjede.

Nezabilježen potez bjeloruskih vlasti nametnuo se kao nezaobilazna tema sastanka na vrhu EU-a.

Prema nacrtu zaključaka, čelnici će pozvati Vijeće EU-a da donese nove sankcije protiv Bjelorusije, pozvati europske zračne prijevoznike da izbjegavaju prelete preko Bjelorusije i zabrani pristup europskom zračnom prostoru zrakoplovima bjeloruskih kompanija i njihovo slijetanje u europske zračne luke.

U ponedjeljak navečer, prvoga dana sastanka na vrhu, na dnevnom redu su vanjskopolitičke teme. Osim Bjelorusije, razgovarat će se o odnosima s Rusijom, Ujedinjenom Kraljevinom te o stanju na Bliskom istoku.

Europski čelnici će u utorak razgovarati o pandemiji covida-19 i klimatskim promjenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:35