PLJESAK ZA PREMIJERA

Plenković održao govor na ukrajinskom, zadnjom rečenicom oduševio sve: ‘Krim je Ukrajina!‘

Hrvatski premijer sudjeluje danas na Inauguracijskom samitu Krimske platforme u Kijevu
Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjeluje danas na Inauguracijskom samitu Krimske platforme u Kijevu koju će predstaviti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Plenković se uvodno kolegama obratio na ukrajinskom jeziku, a nakon završne rečenice, u kojoj je rekao kako je "Krim Ukrajina", zaradio je pljesak okupljenih.

- Danas smo s ukrajinskim prijateljima i europskim kolegama kako bismo poslali snažnu i jedinstvenu podršku teritorijalnoj cjelovitosti i suverenosti Ukrajine. Krim je Ukrajina! - izjavio je Plenković.

U okviru Krimske platforme trebalo bi se pronaći rješenje sukoba na istoku, razmotriti status krimskih Tatara, odgovoriti na militarizaciju poluotoka, raditi na oslobađanju više od stotinu ukrajinskih političkih zatvorenika, rekao je Zelenskij nekoliko dana uoči događanja u Kijevu.

Od ruske aneksije Krima prošlo je sedam godina. U sukobima ukrajinskih snaga i proruskih separatista koji su uslijedili poginulo je više od 13.000 ljudi.

Sjedinjene Države i Europska unija od početka stoje uz Ukrajinu i nastavljaju produljivati sankcije Rusiji.

Njemačka i Francuska posrednici su u sklopu tzv. "normandijskog" formata kojim se zasad bezuspješno pokušava pronaći trajno rješenje sukoba na istoku Ukrajine.

Krimska platforma: Ukrajina nije sama, ne priznaje se aneksija Krima

Sudionici inauguracijskog samita Krimske platforme poslali su Ukrajini poruku da nije sama i da međunarodna zajednica neće priznati aneksiju Krima, a putem nove platforme zajedničkim naporima će tražiti rješenje tog pitanja.

Domaćin Krimskog foruma, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, rekao je da je Ukrajini "potrebna međunarodna potpora" kako bi se "zaustavila agresija" Rusije.

"Trebamo promisliti o sankcijama, povećanju zaštite ljudskih prava, moramo promisliti o gospodarskim i okolišnim posljedicama okupacije", rekao je Zelenskij.

"Krim je Ukrajina"

Krimskom forumu odazvalo se 45 predstavnika zemalja i organizacija. Složni su u tome da je okupacija Krima nezakonita i neprihvatljiva te poručili Ukrajini da neće ostati sama.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine i upozorio na kršenja prava stanovnika Krima - krimskih Tatara, Ukrajinaca, manjina, vjerskih i drugih zajednica.

"Međunarodna zajednica očekuje od Rusije da se u potpunosti pridržava međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Plenković koji je dio govora održao i na ukrajinskom jeziku.

Plenković je Ukrajini ponudio pomoć i hrvatsko iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja "bez žrtava".

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da Krimska platforma ima "veliku političku podršku Europske unije". "Ukrajina nikada neće biti sama i Krim je Ukrajina", istaknuo je Michel.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da ovdje nije riječ "samo o teritoriju, već i o ljudima", a glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić pozvala je, između ostalog, na oslobađanje političkih zatvorenika i prestanak kršenja ljudskih prava.

Rad Krimske platforme

Plenković je hrvatskim novinarima po završetku samita rekao da "dijelom postoji" mogućnost da se Rusija nađe za pregovaračkim stolom, ali je istaknuo da je ova inicijativa prvenstveno usmjerena na Krim, dok se za Donjeck i Luhansk djeluje kroz tzv. normandijski format.

"Naš cilj je da nema više žrtava i da se pregovorima donese rješenje" za trenutačnu situaciju u Ukrajini, rekao je Plenković.

Platforma će nastaviti djelovati na razini predsjednika država i vlada, ministara vanjskih poslova, međuparlamentarnih skupina i mreže stručnjaka.

U okviru te platforme razmotrit će se, između ostalog, status krimskih Tatara, odgovoriti na militarizaciju poluotoka, raditi na oslobađanju ukrajinskih političkih zatvorenika i zaštiti ljudskih prava.

Rusija je u travnju počela gomilati vojnike blizu granice s Ukrajinom što je uzbunilo tu istočnoeuropsku zemlju i međunarodnu zajednicu. Kremlj je ubrzo najavio da će povući dio vojnika, a njihovo gomilanje pravdao je vojnim vježbama.

Odnosi Kijeva i Moskve napeti su još od ruske aneksije Krima 2014. godine. U sukobima ukrajinskih snaga i proruskih separatista koji su uslijedili poginulo je više od 13.000 ljudi.

Njemačka i Francuska posrednici su u sklopu tzv. "normandijskog" formata kojim se zasad bezuspješno pokušava pronaći trajno rješenje više od sedam godina dugog sukoba na istoku Ukrajine.

Njemačku je na Krimskom forumu predstavljao ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier koji je rekao da će EU "nastaviti produljivati sankcije (Rusiji) sve dok postoje razlozi za njih".

Na Krimskom forumu usvojena je zajednička deklaracija kojom se potvrđuje posvećenost neovisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine te postavljanju okvira međunarodne politike prema Krimu.

Predstavnici 45 zemalja i organizacija obići će još Ured Krimske platforme u Kijevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:41