IZBORI U MOSTARU

Plenković podržao HDZ BiH i Marija Kordića: ‘Biramo kvalitetu života i sigurnost‘

Na online sastanku su uz Plenkovića bili i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te drugi dužnosnici iz Mostara
Andrej Plenković
 Ranko Suvar/Cropix

Hrvatski premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković podupro je u četvrtak listu HDZ BiH i vodećeg kandidata dr. Marija Kordića na nedjeljnim lokalnim izborima u Mostaru, za koje je ocijenio da su možda i odlučujući za poziciju Hrvata u toj zemlji.

"Nakon dugih 12 godina ovi izbori zasigurno su od velike važnosti za Hrvate na području Mostara, a možda i odlučujući za dobrobit nam hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini", rekao je Plenković na online sastanku kojemu su nazočili i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te drugi dužnosnici ove stranke iz Mostara.

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, predsjednik hrvatske vlade u svome je obraćanju istaknuo čvrstu potporu dr. Mariju Kordiću, nositelju liste Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine za Gradsku izbornu jedinicu Mostar, kao i svim kandidatima i listama HDZ BiH za predstojeće lokalne izbore u Gradu Mostaru.

"Kao naša sestrinska stranka ostanite konstruktivna politička snaga te predvodnik europskog puta i gospodarskih reformi za izgradnju kvalitetnije budućnosti čitave BiH a posebno Mostara", rekao je Plenković dodavši da "20. prosinca u Mostaru biramo kvalitetu života i sigurnost".

Dodao je kako Hrvati u BiH moraju ostati okupljeni oko politike zajedništva kako bi popravili vlastitu političku poziciju.

"Nastavimo kroz izgrađeno zajedništvo ostvariti političku ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH te napredak BiH na putu prema članstvu u EU i NATO-u, pri čemu imate našu bezrezervnu potporu", rekao je predsjednik hrvatske Vlade.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović zahvalio je hrvatskom premijeru i njegovim suradnicima u vladi na svekolikoj pomoći i potpori državi BiH i tamošnjim Hrvatima.

U nedjelju se u Mostaru nakon punih 12 godina održavaju lokalni izbori na kojima će građani birati novi saziv Gradskog vijeća iz kojega se posredno bira i gradonačelnik.

Ustavni sud BiH je 2010. godine osporio dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na grad Mostar. Tek sredinom ove godine vodeći hrvatski i bošnjački političari, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović su se uz pritisak međunarodnih dužnosnika dogovorili oko izbornih pravila za Mostar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. siječanj 2021 19:17