ZADOVOLJAN NAPRETKOM

Plenković pozdravlja odluku o kandidatskom statusu za BiH: ‘Hrvatska će vam i dalje pomagati‘

Premijer ističe da je ova odluka ‘signal građanima i narodima otvaranja vrata Europe prema Bosni i Hercegovini‘

Andrej Plenković

 Ronald Gorsic/CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo zbog dodjele kandidatskog statusa za članstvo u EU-u Bosni i Hercegovini i što je isti dan postignut dogovor političkih stranaka u BiH o formiranju vlade na državnoj razini.

“Europsko vijeće je dodijelilo status kandidata Bosni i Hercegovini nakon više od 6 i pol godina od podnošenja zahtjeva za članstvo”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je Hrvatska kontinuirano i konzistentno podržavala BiH te mu je drago što je s današnjom odlukom koincidirao sastanak političkih stranaka u BiH na kojem je dogovoreno formiranje vlade na državnoj razini.

Čelnici HDZ BiH, SDP BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) potpisali su u četvrtak u Sarajevu dokument kojim su i formalno potvrdili koalicijsku suradnju i zajedničku uspostavu vlasti u toj zemlji na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada.

“To upućuje na jasan zaključak da je situacija nakon ovih izbora znatno drukčija nego prije četiri godine, takva funkcionalnost i reformske ambicije omogućit će Bosni i Hercegovini brži napredak prema Europskoj uniji i Hrvatska će joj u tome i dalje pomagati”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer ističe da je ova odluka “signal građanima i narodima otvaranja vrata Europe prema Bosni i Hercegovini”, da je važno da ta poruka zaživi među institucijama, političkim strankama, među onima koji su najodgovorniji za provođenje reformi.

Plenković se na pitanje novinara osvrnuo i na poteze predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je tražio da se dodjela kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji uvjetuje dodjelom istog statusa i Bosni i Hercegovini.

“Nije dolazilo u obzir da mi blokiramo status kandidata za Ukrajinu i Moldaviju i uvjetni status za Gruziju. Zahvaljujući hrvatskoj intervenciji u zaključcima Europskog vijeća u lipnju uvršten je paragraf o Bosni i Hercegovini koji je omogućio da Komisija iziđe s onako pozitivnim izvješćem i da se danas donese ova odluka”, rekao je Plenković.

Ponovio je da je “ovo godina isporuka” te nabrojao sva postignuća: ulazak u euro i Schengen, odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta na dan izbora u BiH, kandidatski status za BiH, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om, ulazak u sustav Global Entry.

“Ovo je godina koju ćemo dugo pamtiti i svi kolege ovdje to vide i čestitaju”, zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:41