IZBORNI ZAKON

Plenković protiv stava većine EU-a: ‘Bolje odgoda izbora u BiH, nego da se održe po starom sistemu‘

Plenković je rekao da kolegama EU stalno objašnjava apsurdnu situaciju u kojoj su se našli Hrvati u BiH

Andrej Plenković

 Geert Vanden Wijngaert/AFP

Premijer Andrej Plenković izjavio je u Bruxellesu da je nužno postići dogovor o promjeni izbornog zakona u BiH i izbjeći situaciju da se izbori održe prema sadašnjem sistemu jer bi to vodilo do ponavljanja izbornog inženjeringa.

Plenković je rekao da se u razgovorima koje je vodio u Bruxellesu dotaknuo i situacije u BiH.

Govorio je o nužnosti dodatnih napora svih zemalja EU-a da se postigne dogovor o izbornim i ustavnim promjenama.

- Ne treba ići u izbore prema starom zakonu. Stav Hrvatske je vrlo jasan, bolje dati vremena za reforme, pa i odgoditi izbore, nego ići po starom. Reforme trebaju biti takve da se poštuju prava sva tri konstitutivna naroda, rekao je Plenković.

Plenković je rekao kako se zna što bi se dogodilo po starom sistemu, ponovio bi se izborni inženjering.

Hrvatski premijer je rekao da je Hrvatska za BiH susjedna, prijateljska zemlja, saveznica i želi pomoći europskom putu te zemlje te će učiniti sve kako bi se približili odnosi Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Komentirajući 'dokument o raspravi' koji su uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU sastavili službenici EU-a, a koji ide protiv stava Hrvatske jer zagovara održavanje izbora u BiH s ili bez izbornih promjena, Plenković je rekao da je to tehnički dokument koji rade službe ispod Borrella.

- To su neki službenici koji pišu. Ali mi imamo svoj stav. Taj će stav zastupati ministar vanjskih poslova na sastanku u ponedjeljak, rekao je Plenković.

Za dokument koji su sastavili u službi za vanjsko djelovanje EU-a rekao je da je to samo "tehnički, pripremni dokument" te da iz njega ne treba stvarati nešto veliko.

Plenković je rekao da kolegama iz EU-a stalno objašnjava apsurdnu situaciju u kojoj su se našli Hrvati u BiH i Hrvatska kao zemlja koja ima posebne odnose.

- Zamislite da ste vi na našem mjestu. Da imate tisuće kilometara granice, vaš narod, da ste supotpisnici Daytonskih sporazuma, imate simbioze odnosa itd, i da imate apsurdnu situaciju da vaš narod ne može izabrati svog predstavnika, rekao je on.

Kao moguće rješenje je spomenuo da se pri izboru člana Predsjedništva stavlja kriterij da se u Federaciji bira član 'Hrvata i ostalih', a u Republici Srpskoj 'Srba i ostalih' te da će se time zadovoljiti i implementacija odluke iz slučaja Sejdić Finci.

Plenković je rekao da, kada bi se izbori održali po sadašnjem zakonu, onda bi Komšić mogao biti izabran, a on nije prihvaćen od Hrvata kao njihov predstavnik.

- To bi značilo da je od 2006. do 2026. godine 16 godina član Predsjedništva bio Komšić, a samo četiri godine predstavnik kojeg su podržavali Hrvati, rekao je.

Pozvao je nekoliko puta na nastavak pregovora predstavnika hrvatskih stranaka.

Plenković je opravdao postupak HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu koji su glasali protiv amandmana kojim se, između ostalog, traže sankcije protiv Milorada Dodika.

- Stvar je vrlo jasna. Imate izvješće o vanjskoj politici koji je sastavio McAlister, naš prijatelj koji ni sam nije glasao za to. Onda Picula dođe u zadnji tren i podrži amandman formuliran na očajan način, gdje se spominje loša prijeteća uloga regionalnih aktera. Ne piše tamo izričito Hrvatska nego regionalni akteri. A mi smo isto regionalni akteri. U ovoj situaciji naravno da će biti protiv. Taj amandman je kontraproduktivan i neće donijeti rješenje, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 14:28