'SUMMIT 16+1'

PLENKOVIĆ U BUDIMPEŠTI RAZGOVARAO S HRVATIMA 'Ovdje ih živi čak 50 tisuća, njihov status je povoljan i Mađari se prema njima odnose dobro'

 
 Andrej Plenković, Twitter

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da je status hrvatske manjine u Mađarskoj generalno povoljan, te da se tamošnje političke institucije prema njima odnose dobro, i u smislu dodjele sredstava, i u smislu njihovih kulturnih prava.

Izjavu je dao u sklopu drugog dana 6. sastanka šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine, takozvani Summit 16+1, koji se održava u Budimpešti. - Kao i kod svakog međunarodnog posjeta, uvijek te mogućnosti koristimo da izravno kontaktiramo s predstavnicima hrvatske dijaspore. Ovdje su to naši Hrvati koji h je oko 50 tisuća.

Premijer Andrej Plenković na Summitu 16+1, šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine

Razgovarali smo sa zajednicom Hrvata i njihovim glasnogovornikom u mađarskom parlamentu - rekao je Plenković o svojim aktivnostima u ponedjeljak.

Važno je da uživaju potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, i Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan Hrvatske, konkretnu projektnu suradnju, ali i pomoć za brojne kulturne aktivnosti.

- Naše veleposlanstvo će nastaviti davati tu potporu jer je važno da pokažemo jedinstvo s Hrvatima izvan naše domovine. Veselim se njihovom posjetu Zagrebu, kao i predstojećem sastanku Savjeta za Hrvatske izvan Hrvatske koji će se održati krajem prosinca - kazao je premijer, koji je obećao i da će se problemi manjine rješavati sredstvima i angažmanom Veleposlanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:32