PREMIJER U SOBRANJU

Plenković u Sj. Makedoniji: ‘Hrvatska će vam nastaviti pomagati na zacrtanom europskom putu‘

"Hrvatska će svojim utjecajem, iskustvom i znanjem nastaviti pomagati Sjevernoj Makedoniji"

Andrej Plenković

 Damir Krajač/Cropix

Premijer Andrej Plenković pozvao je u petak Sjevernu Makedoniju na dodatne napore na putu prema članstvu u Europskoj uniji, a Hrvatska će joj na tom putu pomagati "utjecajem, iskustvom i znanjem".

"Hrvatska će svojim utjecajem, iskustvom i znanjem nastaviti pomagati Sjevernoj Makedoniji na njenom zacrtanom europskom putu", rekao je Plenković i dodao da Sjeverna Makedonija u Hrvatskoj ima "iskrenog i najpredanijeg saveznika".

"U potpunosti razumijem određene frustracije i nezadovoljstvo s obzirom na godine čekanja pred vratima Europske unije", kazao je Plenković.

"No, ovim putem vas želim ohrabriti da ne gubite vjeru i nadu, već naprotiv, da uložite dodatne napore u provedbi reformi i uvjeta kao pripremi za buduće članstvo u Uniji”, rekao je premijer na svečanoj sjednici u Sobranju, parlamentu Sjeverne Makedonije.

Premijer je rekao da je Hrvatska ponosna što je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom donesena u ožujku 2020. tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

No Bugarska je dvije godine blokirala otvaranje pristupnih pregovora pa je to Sjevernoj Makedoniji omogućeno tek u srpnju 2022.

"Nema sumnje da je Hrvatska i najaktivnija država članica Europske unije kada je riječ o podršci i jačanju institucionalnih kapaciteta vaše zemlje za pristupne pregovore i članstvo u Uniji", naglasio je premijer najmlađe članice EU-a, koja ove godine obilježava desetljeće članstva.

Njegov bivši vanjskopolitički savjetnik i nekadašnji hrvatski glavni pregovarač za pregovore s EU Vladimir Drobnjak prenosi hrvatska iskustva iz pristupnog procesa prijateljskoj balkanskoj državi.

Usklađenost s vanjskom politikom EU-a

Sjeverna Makedonija osudila je rusku agresiju na Ukrajinu i pridružila se europskim sankcijama Rusiji.

"U tom pogledu je Sjeverna Makedonija uskladila svoju vanjsku politiku s vanjskom politikom Europske unije, što je na ovoj temi od osobite važnosti jer ste pokazali da ste uistinu privrženi našim zajedničkim europskim vrijednostima i da ste na pravoj strani povijesti", poručio im je Plenković u Sobranju.

Plenković je dodao da je europska integracija jugoistočne Europe u EU "političkom, sigurnosnom i gospodarskom interesu Unije" i da treba nastaviti s proširenjem "s većom odlučnošću".

"Važan konsenzus svih stranaka"

Osvrnuo se na hrvatski pristupni proces i naglasio zastupnicima "važnost političkog konsenzusa svih parlamentarnih stranaka koji je za vrijeme naših pristupnih pregovora postojao oko članstva u Europskoj uniji".

"Uloga parlamenta, koji je usvojio ogroman broj zakona radi usklađivanja s europskom pravnom stečevinom bila je ključna za uspjeh našeg pristupnog procesa" rekao je.

Dodao je da je okupljanje svih političkih i društvenih struktura bio način koji je spriječio da se oko procesa pregovora s Europskom unijom "vode pogubne unutarnjopolitičke bitke i prijepori koji bi, inače, bili usporili naš put prema članstvu".

Uz premijera su ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Emina Lekaj Prljaskaj.

Plenković se sastao s premijerom Dimitrom Kovačevskim, predsjednikom Stevom Pendarovskim, predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem, a slijedi susret s predsjednikom oporbene stranke VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim, kao i s poglavarom Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskopom Stefanom te sa skopskim biskupom dr. Kirom Stojanovim.

Službeni posjet završit će susretom s predstavnicima hrvatske zajednice i hrvatskih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:15