BIZARNA PLJAČKA

Pljačkaši usred dana razbili vitrine na sajmu umjetnina i pobjegli s plijenom

Na Europskom sajmu likovne umjetnosti u nizozemskom gradu Maastrichtu dogodila se pljačka; počinitelji su brzo uhvaćeni

Policijski očevid nakon pljačke

 Marcel Van Hoorn/Afp

Dvije su osobe uhićene nakon što je banda pljačkaša razbila staklene vitrine na Europskom sajmu likovne umjetnosti u nizozemskom gradu Maastrichtu, piše BBC.

U drskom napadu na sajam umjetnosti Tefaf, jedan od pljačkaša snimljen je kako velikom čekićem razbija vitrine, dok su njegovi kolege pazili da se posjetitelji ne približe.

Jedan posjetitelj je u ruke uzeo veliku vazu želeći zaustaviti pljačkaše, no onda ju je brzo vratio natrag.

Dvojica osumnjičenih brzo su uhićena nedaleko mjesta događaja.

image

Policijski očevid nakon pljačke

Marcel Van Hoorn/Afp

Iako su većina izložaka na izložbi u Maastrichtu bila likovna djela, u nekim vitrinama bilo je izloženo drago kamenje pa i dijamanti.

Čini se da je jedan iz bande imao vatreno oružje kojim je mahao dok je drugi razbijao vitrine i trpao vrijedne predmete u vreću. Pljačkaši su nosili jakne i šilerice, no lica su im bila otkrivena.

Svjedoci su kazali kako ih jer obuzela panika dok su bježali sa sajma, koji se održava prvi put nakon više od dvije godine zbog pandemije Covid-19.

Na snimci se vidi i jedan čovjek kako sjedi na obližnjoj klupi prekriženih nogu tijekom čitave akcije i samo promatra kako banda trči pored njega.

Jedan od posjetitelja, Jos Stassen, rekao je za nizozemski TV kanal NOS da je neobično što je banda uspjela neprimjećeno ući s maljem i vatrenim oružjem: 'Vitrina koju su razbili je podalje od ulaza i postoje zaštitari uz izlaze za slučaju nužde.'

Organizatori su u priopćenju rekli da su zaštitari brzo razoružali jednog počinitelja te da je policija stigla za nekoliko minuta.

'Tijekom incidenta nitko nije ozlijeđen. Poštivale su se stroge sigurnosne procedure sajma i svi posjetitelji su uspješno evakuirani', rekli su.

Lokalna TV je rekla da su kovčezi koji su pripadali londonskom draguljaru provjereni nakon racije, ali kompanija nije bila dostupna za komentar.

Ovo nije prvi put da je sajam umjetnosti Tefaf u Maastrichtu na meti pljačkaša. Godine 2010. navodno je ukraden prsten s ružičastim safirom od platine u vlasništvu drugog londonskog draguljara.

image

Sajam umjetnina nakon pljačke

Marcel Van Hoorn/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:20