SIGURNOSNA PROCJENA

Pljušte reakcije iz BiH na Milanovićevo otkazivanje posjeta: ‘Bilo bi zanimljivo vidjeti SOA-ino izvješće...‘

‘Milanović kao da se posljednjih mjeseci trudi što više pogoršati odnose Zagreba i Sarajeva relativizirajući genocid u Srebrenici‘

Zoran Milanović

 Ranko Suvar/Cropix

Pro-bosanska javnost i mediji već dugo su kritični prema hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću, za kojega smatraju da svojim izjavama omalovažava Bošnjake.

Tako je popularni portal Klix.ba, Milanovićev (sada, otkazani) dolazak najavio sljedećim rečenicama: "Milanović koji posljednjih mjeseci kao da se trudi što više pogoršati odnose Zagreba i Sarajeva relativizirajući genocid u Srebrenici, ali i sebe približiti hrvatskoj desnici zbog čega je na udaru i tamošnje javnosti, danas dolazi u BIH povodom obilježavanja 28. godišnjice Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu."

Dan ranije, u subotu 18. prosinca, u najavi Milanovićevog dolaska se podsjetilo kako susret s članovima Predsjedništva protokolom nije predviđen, uz dodatak "Milanović je u prethodnom periodu dao nekoliko izjava o BiH kojima je izazvao mnogo reakcija. Tim izjavama uveliko su narušeni odnosi BiH i Hrvatske."

Ogromno ogorčenje u BiH, izazvalo je nedavno Milanovićevo relativiziranje genocida u Srebrenici, nakon čega mu je Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, žestoko uzvratio riječima: "To su sramne i nedopustive izjave koje ne priliče šefu jedne države", poručio je Džaferović.

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, tom prilikom je podsjetio da su u Srebrenici ubijani i Hrvati koji su se "s nama zajedno borili protiv istog neprijatelja koji je danas Milanovićev saveznik", kako je rekao. "Imali smo doktore Hrvate koji su vođeni čašću Hipokratove zakletve činili sve na spašavanju naroda. Ubijeni su i Bošnjaci koji su 1991. branili Vukovar, a potom likvidirani u Srebrenici", izjavio je Orić.

Milanović je otvorio frontu u BiH, kada je prošle godine uz ostalo izjavio kako je svima jasno da u BiH postoje problemi o kojima se ne smije šutjeti, a među njima je i taj da su Hrvati koji tamo žive nezadovoljni svojim statusom te da se takvi problemi moraju riješiti jasnim dogovorom, a ne kozmetičkim zahvatima. "Neka se ne zanose da će bilo kakve strateške odluke o ičemu biti donošene bez suglasja triju konstitutivnih naroda, i to nije nikakav srednji vijek i bez toga nema građanske države. Građanska država u BiH je daleki, daleki san i lijepa stvar no da bi se do toga došlo, kako se izrazio, najprije je potreban sapun, a onda parfem", rekao je predsjednik Republike Hrvatske, a to je tamošnja javnost primila kao uvredu.

Nakon što je Jutarnji list objavio kako Milanović neće u Srednju Bosnu, u tamošnjim medijima objavljeno je kako je "Zoran Milanović svojim retrogradnim, sramotnim i huškačkim izjavama navukao bijes bosanskohercegovačke, ali i hrvatske i europske javnosti relativiziranjem genocida u Srebrenici i svađalačkom politikom koju uporno i samoinicijativno gura u prvi plan, no bilo bi interesantno čuti zvaničan stav SOA-e i Milanovića o sigurnosnim rizicima koje bi nosila njegova posjeta Travniku i Novoj Biloj. Također, podsjetimo da je prije nekoliko dana u posjeti BiH, u Sarajevu i Mostaru, bio premijer Andrej Plenković. Posjeta je prošla, naravno, bez ikakvih problema."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 07:36