RASTU NAPETOSTI

Pljušte reakcije iz svijeta na iranski napad, oglasio se i Biden, otkrio svoje sljedeće poteze; Stigla reakcija i Kine

Američki predsjednik danas će se sastati s čelnicima G7 ‘kako bi koordinirali jedinstveni diplomatski odgovor na drski napad Irana‘

Joe Biden ulazi u Bijelu kuću

 Samuel Corum/Afp

Francuska i Britanija osudile su u subotu navečer iranski napad dronovima i projektilima na Izrael, a Egipat pozvao na maksimalnu suzdržanost.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u subotu da osuđuje "nepromišljen" napad Irana na Izrael.

"Ovi udari riskiraju rasplamsavanje napetosti i destabilizaciju regije. Iran je još jednom pokazao da namjerava posijati kaos u vlastitom dvorištu", rekao je Sunak u priopćenju.

"Ujedinjeno Kraljevstvo će se nastaviti zalagati za sigurnost Izraela i svih naših regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak", poručio je.

Francuska osuđuje iranski napad na Izrael, objavio je ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné, nazvavši to "akcijom bez presedana" kojom je Iran napravio novi korak u destabilizaciji regije. I on je poručio da je njegova zemlja privržena Izraelu.

Njemačka je također "najoštrije moguće" osudila napad Irana i upozorila Teheran da riskira sveopći regionalni rat, rekao je glasnogovornik kancelara Olafa Scholza.

"S ovim neodgovornim i neopravdanim napadom, Iran riskira regionalni požar. Njemačka čvrsto stoji uz Izrael", rekao je glasnogovornik.

Kina je "duboko zabrinuta" zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku, rekao je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. Iranski udari označili su njegov prvi izravni napad na izraelski teritorij, povećavajući prijetnju šireg sukoba u regiji u kojoj Kina nastoji igrati ulogu posrednika i odakle dobiva sve veći udio uvoza energije.

"Kina poziva relevantne strane da ostanu mirne i budu suzdržane kako bi se izbjegla daljnja eskalacija napetosti. Pozivamo međunarodnu zajednicu, posebno utjecajne zemlje, da igraju konstruktivnu ulogu u održavanju regionalnog mira i stabilnosti", priopćio je glasnogovornik.

Japan je oštro osudio osvetnički napad Irana na Izrael, nazivajući ga eskalacijom događaja. Tokio je poručio da je duboko zabrinut, objavio je ministar vanjskih poslova.

"Ovaj napad jedan je od onih koji dodatno pogoršavaju trenutnu situaciju na Bliskom istoku. Duboko smo zabrinuti i oštro osuđujemo ovu vrstu eskalacije", stoji u priopćenju.

Za Japan su posebno važni mir i stabilnost, a vlada će nastaviti poduzimati potrebne diplomatske korake kako bi spriječila pogoršanje situacije, navodi se također u priopćenju. Japan se uvelike oslanja na Bliski istok kad je u pitanju uvoz nafte, a 95 posto sirove nafte dolazi upravo iz te regije.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju rano u nedjelju pozvalo je na "najveću suzdržanost" kako bi se regija i njezini stanovnici poštedjeli daljnjih eskalacija.

image

Joe Biden i Benjamin Netanyahu

Brendan Smialowski/AFP

Iran je u subotu navečer lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael, a neki od njih već su oboreni iznad Sirije ili Jordana, objavila je izraelska televizija Channel 12.

Iranska državna televizija objavila je kasno u subotu da je Revolucionarna garda, ideološka vojska Islamske Republike Irana, pokrenula "velik" napad "dronovima i projektilima" prema Izraelu.

Navodi se da je to "odgovor na brojne zločine koje je počinio cionistički režim, uključujući napad na konzularni odjel iranskog veleposlanstvo u Damasku".

Iranski čelnik, ajatolah Ali Hamenei, u subotu navečer objavio je na društvenoj mreži X da će "Izrael biti kažnjen".

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari nešto ranije objavio je da deseci iranskih dronova lete prema Izraelu preko iračkog zračnog prostora. Do Izraela će im trebati nekoliko sati.

"Pomno pratimo iranske bespilotne letjelice koje lete prema Izraelu. Ovo je teška i opasna eskalacija", rekao je Hagari.

Umirovljeni general Amos Yadlin izjavio je za izraelski Channel 12 da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih.

Neposredno prije ove objave, izraelski premijer Benjamin Netanyahu uvjeravao je da se njegova zemlja pripremila za "mogućnost izravnog napada iz Irana" i da je "spremna suočiti se sa svakim scenarijem", a nakon nje okupio je svoj ratni kabinet na sigurnoj lokaciji u Tel Avivu.

Iran je obećao odmazdu za izraelski napad na njegov konzulat u Damasku 1. travnja u kojem je ubijeno sedam časnika revolucionarne garde, uključujući dva viša zapovjednika. Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za napad.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je u petak upozorio Iran da ne napada Izrael nakon što je rekao da se takav scenarij čini neizbježnim, obećao je da će stati uz Izrael protiv Irana, priopćila je Bijela kuća.

Biden će se u nedjelju sastati s čelnicima G7 "kako bi koordinirali jedinstveni diplomatski odgovor na drski napad Irana", navodi se u priopćenju koje je objavila Bijela kuća.

“Moj tim surađivat će sa svojim kolegama u cijeloj regiji. I ostat ćemo u bliskom kontaktu s izraelskim čelnicima. I dok danas nismo vidjeli napade na naše snage ili objekte, ostat ćemo budni na sve prijetnje i nećemo oklijevati poduzeti sve potrebne radnje kako bismo zaštitili svoje ljude”, stoji u Bidenovoj izjavi.

Američka obrambena sredstva ranije ovoga tjedna premještena su u regiju i "pomogla Izraelu pri obaranju gotovo svih bespilotnih letjelica i projektila", priopćeno je.

CNN piše kako je američki predsjednik izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu u telefonskom razgovoru jasno dao do znanja da "SAD neće sudjelovati ni u kakvim ofenzivnim operacijama protiv Irana".

"Izrael ovo treba smatrati pobjedom. Trenutna američka procjena je da su napadi Irana bili uglavnom neuspješni. Demonstrirana je nadmoćna vojna sposobnost Izraela", rekao je Biden Netanyahuu.

Izrael i susjedni Jordan, koji se nalazi između Iraka i Izraela, zatvorili su svoj zračni prostor u subotu navečer. Jordan je uz to proglasio izvanredno stanje i priopćio da će oboriti svaku letjelicu u svom zračnom prostoru. Svoj zračni prostor zatvorio je i Libanon. Sirijska i egipatska protuzračna obrana proglasile su maksimalnu pripravnost.

Iran je pak priopćio da će kazniti svaku zemlju koja otvori svoj zračni prostor za izraelski odgovor na večerašnji napad.

Rat u Gazi između Izraela i Hamasa, koji traje već sedmi mjesec, povećao je napetosti u regiji i proširio se na frontove s Libanonom i Sirijom. Islamska Republika Iran neprijatelj je Izraela i saveznik Hamasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:28