‘POSEBNA PODUZEĆA‘

Po Rusiji niču misteriozne skupine po osobnom nalogu Vladimira Putina! ‘Imaju 3 cilja...‘

U potpunoj tajnosti, odgovarat će samo i isključivo - njemu

Vladimir Putin

 Tass/Ddp Usa/Profimedia/Tass/ddp Usa/profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin formira mrežu tajanstvenih privatnih vojnih tvrtki diljem Rusije kako bi se zaštitio od još jednog Wagnerovog ustanka, piše Business Insider.

Planovi za privatne vojne tvrtke, ili "posebna poduzeća", navedeni su u novom prijedlogu zakona koji podiže dobnu granicu za rusku vojsku.

Taj potez ima za cilj suzbijanje sabotaže i unutarnjih prijetnji, navodi se u izjavi predsjednika Duminog odbora za obranu Andreja Kartapolova.

To se događa nekoliko tjedana nakon pobune ruske plaćeničke skupine Wagner, koja je razotkrila rupe u Putinovoj obrani.

Borci iz skupine naišli su na slab otpor kada su 23. lipnja preuzeli kontrolu nad gradom Rostovom na Donu, a zatim su napredovali prema Moskvi, prije nego što su vođe pobunjenika sklopili dogovor s Kremljom i zaustavili pobunu.

Iako Putin nije kaznio Jevgenija Prigožina, vođu pobune, pokrenuo je potragu za izdajnicima u ruskoj vojsci i čini se da se boji budućih unutarnjih prijetnji svojoj moći.

Prema izvješću, Putinove vojne skupine bile bi pod zapovjedništvom regionalnih guvernera, djelovale bi po Putinovom nalogu, a naoružavalo bi ih rusko Ministarstvo obrane.

Norveški list Barents Observer izvijestio je da je zadatak jedinica "štititi državnu granicu, boriti se protiv ilegalnih naoružanih skupina i boriti se protiv stranih diverzantskih i obavještajnih formacija", kao i gušenje unutarnjih prijetnji.

Način na koji će oružane skupine komunicirati s drugim ograncima vojske i obavještajnim aparatom nije sasvim jasan. Rusija već ima nacionalnu gardu, a Putina štite slojevi osiguranja.

Nikolai Sokov, bivši dužnosnik Kremlja, rekao je za The Daily Beast da je cilj zakona ojačati Putinovu obranu.

- Oni su alat za jačanje sigurnosti (što je važno s obzirom na vrlo aktivne tajne akcije ukrajinske vojne obavještajne službe), i mogu, prema potrebi, pomoći protiv svake nove pobune, rekao je Sokov.

Još jedna ključna funkcija ovih milicija bit će obrana od unutarnjih napada nakon niza napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na ruske gradove.

Ruska neuspješna invazija na Ukrajinu razotkrila je da Putinov stisak vlasti možda nije tako čvrst kao što se općenito vjerovalo, a bivši obavještajni dužnosnici rekli su za Insider da bi daljnji ozbiljni neuspjesi u Ukrajini mogli rezultirati Putinovim uklanjanjem s vlasti, piše Business Insider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:16