ŠTO ĆE SE DOGODITI?

Pobačaj u SAD-u: Odlučit će do kraja lipnja, velik broj država pripremio restriktivne zakone

Predsjednik SAD-a Joe Biden, aktivni katolik, poručuje da je pravo žena na izbor fundamentalno pravo...

Protest u Washingtonu.

 Yasin Ozturk/AFP

Ovo je vrhunac kulturnog rata, pišu vodeći svjetski mediji o vijesti iz SAD-a da je Vrhovni sud već pripremio odluku kojom će ukinuti savezni zakon iz 1973. kojim je legaliziran pobačaj.

Nakon što je u utorak procurio nacrt sudske odluke od 98 stranica, pristaše prava na izbor izašli su na ulice prosvjedujući u desetak američkih gradova. Zemlja je podijeljena: prema anketama, oko 60 posto Amerikanaca podržava pravo žene na izbor, a 39 posto ih želi zabranu pobačaja. No, bivši predsjednik Donald Trump uspio je promijeniti sastav Vrhovnog suda tako da sada konzervativci imaju većinu od šest naprama tri. Preokret u SAD-u radikalno bi utjecao na pokret za zabranu pobačaja diljem svijeta, ali i dodatno polarizirao suprotstavljene tabore. Predsjednik SAD-a Joe Biden poručuje da je pravo žena na izbor fundamentalno. Borit ću se da obranim žensko pravo na pobačaj, ističe Biden, upozoravajući da bi takva sudska odluka mogla utjecati na sva područja života, od toga s kim ćete se vjenčati do toga kako ćete odgajati djecu. Biden je katolik, aktivni vjernik.

Hoće li SAD doista zabraniti pobačaj?

To još nije sasvim izvjesno. Vrhovni sud SAD-a bi do kraja lipnja trebao donijeti odluku. Ako doista ukine presudu Roe vs. Wade iz 1973., to će američkim saveznim državama otvoriti mogućnost da donose vlastite zakone. To znači da bi u konzervativnim sredinama juga i Srednjeg zapada pobačaj mogao biti zabranjen. Neke države najavljuju da će zabraniti stanovnicama da putuju u druge zemlje radi pobačaja.

Kad se očekuje odluka?

Do kraja lipnja, kad završava ovo zasjedanje Vrhovnog suda. Dosad je 26 država s konzervativnom većinom pripremilo zakone o zabrani ili oštrom ograničenju prava na pobačaj, koji bi stupili na snagu nakon što Vrhovni sud preokrene odluku iz 1973. koja je 50 godina to onemogućavala. Budući da će udruge za ženska prava podnijeti tužbe, trebat će oko šest mjeseci do dvije godine da novi zakoni stupe na snagu. Dakle, u konzervativnim državama SAD-a bi 2024. mogao biti zabranjen pobačaj - ako demokrati to ne uspiju spriječiti donošenjem saveznog zakona.

Što Biden može učiniti da to spriječi?

Ako Vrhovni sud poništi odluku iz 1973., najavio je Biden, izabrani dužnosnici moraju zaštititi pravo žena na izbor. Sud je 1973. odlučivao o tužbi Teksašanke Norme McCorvey (pod pseudonimom Jane Roe) koja je 1969. ostala trudna treći put, pa je tužila državnog odvjetnika Henryja Wadea, tvrdeći da je zabrana pobačaja neustavna. Presudio je da je dopušten pobačaj do trenutka kad fetus ne može preživjeti izvan maternice, odnosno između 24. i 28. tjedna trudnoće. No, gotovo svi pobačaji naprave se u prva tri mjeseca. Inicijativa demokrata za zaštitu prava na pobačaj zapela je lani na Senatu jer prema novom statutu moraju imati 60 od 100 glasova.

Kome odgovara curenje odluke Vrhovnog suda?

Mobilizaciji demokratskih birača uoči jesenskih izbora. To što je stav konzervativnog suca procurio u javnost šokiralo je Ameriku jer se to nikada dosad nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:49