BIJES U AUSTRALIJI

Pobio je 202 ljudi, a sada je pušten iz zatvora: ‘Riječi ništa ne znače, ovo je veliki šamar. On je ubojica!‘

Njegove bombe ubile su 88 Australaca i 38 Indonežana u smrtonosnom napadu na noćni klub 2002. godine

Umar Patek 

 Juni Kriswanto/Afp/Profimedia/Juni Kriswanto/afp/profimedia

Umar Patek osuđen je na 20 godina zatvora 2012. godine kad je proglašen krivim za izradu bombi koje su ubile 202 osobe u noćnom klubu na Baliju. Prošli tjedan pušten je na uvjetnu slobodu, a nakon što je njegovo puštanje iz zatvora dočekano s bijesom, ispričao se obiteljima žrtava, prenosi CNN.

- Ispričavam se žrtvama i njihovim obiteljima, bez obzira na njihovu zemlju, etničku pripadnost i vjeru. Ispričavam se australskom narodu koji je duboko pogođen bombardiranjem Balija, rekao je Patek koji je svojevremeno bio član grupe Jemaah Islamiyah povezane s Al-Kaidom.

image

Umar Patek

Juni Kriswanto/Afp/Profimedia/Juni Kriswanto/afp/profimedia

Njegove bombe ubile su 88 Australaca i 38 Indonežana u smrtonosnom napadu na noćni klub 2002. godine. Patek se obvezao na pomaganje indonezijskoj vladi u borbi protiv terorizma te je izjavio da je spreman postati "veleposlanik mira". Do travnja 2030. sudjelovat će u mentorskom programu, a bilo kakvo kršenje pravila moglo bi dovesti do opoziva njegove uvjetne slobode.

Zamjenik premijera Richard Marles, nakon njegovog oslobođenja, rekao je da je to težak dan za Australce koji su izgubili voljene i rodbinu u napadima. Paul Vanni, službenik zajednice ragbi momčadi Coogee Dolphins iz Sydneya, koja je u napadu izgubila šest članova, odbio je njegovu ispriku.

- Riječi ništa ne znače, ovo je veliki šamar. On je ubojica, rekao je Vanni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:21