IZBORI ZA PREDSJEDNIKA

Pobjeda Pahora bi potpuno izmijenila slovensku politiku

 Darko Bandič/AP

Borut Pahor protiv Danila Türka . Hoće li bivši premijer 2. prosinca pobijediti aktualnog predsjednika Republike ovih je dana unutarpolitičko pitanje broj jedan u Sloveniji.

Iako analitičari predsjedničku kampanju ocjenjuju uglavnom kao dosadnu, predsjednički izbori u Sloveniji ipak su vrlo važni.

Ako na izborima pobijedi Pahor, osim kojega su se kandidirali i Türk te zastupnik u Europskom parlamentu Milan Zver, promijenit će se politički život u zemlji. Ovogodišnji izbori pravi su mali rat slovenskog lijevo orijentiranog političkog tijela. I Pahor i Türk, naime, dolaze iz lijevog političkog bloka, koji je i poslije uspostave nezavisnosti imao veliki utjecaj na privredu. S druge strane, Zver je bio kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše.

Opet je puknulo

Prvi je put u lijevoj političkoj opciji puklo u vrijeme Pahorove vlade i u vrijeme parlamentarnih izbora prošlog prosinca, kad je uz stranku Socijalnih demokrata (SD), koju je vodio Pahor, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković osnovao novu političku stranku Pozitivnu Sloveniju koju su podržali ljudi bliski Türku. I predsjednički izbori su utakmica između SD-a i PS-a jer prva podupire Pahora a Janković Türka.

Türk je u kampanju krenuo kao favorit, neki su čak vjerovali u pobjedu u prvom krugu. Nakon televizijskog nastupa, koji je Pahorova paradna disciplina, po mjerenju javnog mnijenja dobili su i Pahor i Zver, a Türk je izgubio pobjedu u prvom krugu. U sučeljavanjima kandidati često su se “borili” jedan na jedan pa su Pahor i Türk, za koje je poznato da kao premijer i predsjednik nisu dobro funkcionirali, iznjeli neke stare zamjerke. Loša financijska situacija utjecala je i na predsjedničku utakmicu pa je kampanja umalo prošla bez jumbo-plakata.

Središnje pitanje

U posljednjih nekoliko izbornih kampanja u Sloveniji središnje je pitanje bilo novčano stanje kandidata i njihovih obitelji. Najvišu plaću, 5053 eura neto, kao europski zastupnik dobiva Zver. Türkova predsjednička plaća iznosi gotovo dvije tisuće eura manje, odnosno mjesečno dobije 3280 eura neto. A Pahor, koji je zastupnik u slovenskem parlamentu, mjesečno dobiva 2181 eura neto.

Iako nisu utjecajne poput Michelle Obame, važan dio slovenske kampanje bile su i žene koje stoje iza kandidata. Pahorova nevjenčana supruga, odvjetnica Tanja Pečar, od svih ima najviše ušteđevina, čak 370 tisuća eura. Türkova supruga je u mirovini, karijeru nije imala, primala je novac kao prva dama a, otkrila je, da ima ušteđeno oko 55 tisuća eura. Zverova supruga u nekim je trenucima u nastupu čak zasjenila svog muža, ona je profesorica povijesti, a ušteđenih ima oko 50 tisuća eura.

“Moja žena je najseksi Slovenka”, jedna je od najprovokativnijih izjava aktualnog slovenskog predsjednika Türka u prvom dijelu predsjedničke kampanje. Zapravo, tijekom kampanje nije bilo puno debata o Türkovoj zgodnoj mladoj asistentici Vasilki Sancin još iz vremena dok je radio kao profesor na pravnom fakultetu. Seksi asistenticu u ranim tridesetima Türk je imenovao u slovenski tim koji izrađuje stručne temelje za arbitražu o granici s Hrvatskom, a neki su mediji nagađali da joj je glavna referenca intimni odnos s Türkom, što on nikada nije dematirao.

Diler kokainom

Budući da svaki od kandidata iza sebe ima neki mandat na visokoj funkciji, u kampanji se kopalo po njihovim grijesima iz prošlosti. Pahor je morao odgovorati na pitanja o izjavi, koju je dao dok je bio premijer, da s 3000 eura jedva preživljava. Sad je rekao da je ta izjava bila pogrešna. Zver je u kampanji nastupao kao bivši ministar obrazovanja u prvoj vladi Janeza Janše. Prigovorili su mu da je pomogao supruzi da brže ostvari karijeru. Najviše je prigovora ipak bilo na dosadašnji rad predsjednika Türka. Mediji su otkrili da je dvaput otkazao kazneni progon 32-godišnjeg dilera droge u Italiji osuđenog na 12 godina zatvora. Türk se branio da ga je pomilovao zbog njegova teškog zdravstvenog stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 05:07