GRČKI IZBORI

POBJEDA SIRIZE, CIPRAS VODI GRČKU 'Ovo je odlučujući rezultat za Europu'

 Getty Images

Radikalno lijeva grčka stranka Siriza Aleksisa Ciprasa odnijela je u nedjelju pobjedu na parlamentarnim izborima, a čelnik njezine glavne konkurentske stranke, konzervativne Nove demokracije, priznao je poraz. Na temelju oko 25 posto prebrojanih glasova, Siriza je dobila oko 35,3 posto a Nova demokracija 28,1 posto, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova na svojoj web stranici. Takav omjer dao bi Sirizi 144 mjesta u parlamentu a Novoj demokraciji 75. Parlament ima tristo mjesta.

Izlazak na izbore bio je 54,4 posto. Vangelis Meimarakis priznao je poraz te kazao da je sada prioritet za zemlju oformiti vladu. - Čestitam mu (Ciprasu) i tražim da formira vladu koja je potrebna i dođe u parlament, rekao je novinarima. Visoki izvor iz Sirize rekao je da će Cipras formirati vladu unutar tri dana.

"Želim ponoviti ono što je rekao Cipras, a to je da će vlada biti formirana unutar tri dana", kazao je taj izvor za Reuters. Na posljednjem skupu Cipras je poručio da će pobjeda Sirize, stranke radikalne ljevice biti "odlučujući rezultat" za Europu i "poruka" drugim zemljama podvrgnutima politici oštre štednje i pritom naveo tri zemlje eurozone, Španjolsku, Irsku i Portugal.

S obzirom da Grčka treba podmirivati svoje obveze prema programu zajma od 86 milijarda eura, Europska unija i vodeće europske prijestolnice priželjkuju da izbori završe stvaranjem široke koalicije. Ali Siriza i Nova demokracija, iako se obje obvezuju poštovati uvjete otplate zajmova, razilaze se u ključnim pitanjima reforma kao što su liberalizacija tržišta rada, kolektivni ugovori i migrantska krize koja snažno pogađa Grčku.

Siriza isključuje bilo kakvu mogućnost velike koalicije s Novom demokracijom. "Ključno pitanje na biračkom listiću jest hoćemo li imati naprednu snagu sa Sirizom ili konzervativnu s Novom demokracijom", ustvrdio je Cipras. Meimarakis je u kampanji isticao nevjerodostojnost Sirize, koja je u siječnju došla na vlast s obećanjem da će ukinuti mjere štednje, a onda okrenula kaput.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 00:14