LITVA

Pobjednica izbora Domovinska unija sastavila je vladajuću koaliciju s dvije liberalne stranke

Domovinska unija je s koalicijskim partnerima osvojila tijesnu većinu u parlamentu, 74 od ukupno 141 mjesta, na izborima 25. listopada
Ingrida Simonyte
 PETRAS MALUKAS/AFP

Dva tjedna nakon parlamentarnih izbora u Litvi, pobjednica izbora Domovinska unija sastavila je vladajuću koaliciju s dvije liberalne stranke.

Čelnici triju stranaka potpisali su u ponedjeljak koalicijski sporazum u Vilniusu. Ingrida Simonyte, vodeća kandidatkinja konzervativne Domovinske unije, bit će nova čelnica vlade. Sada slijede razgovori o vladinoj politici i imenovanju ministara.

Domovinska unija je s koalicijskim partnerima osvojila tijesnu većinu u parlamentu, 74 od ukupno 141 mjesta, na izborima 25. listopada, pobijedivši koaliciju premijera Sauliusa Skvernelisa.

Čelnik Domovinske unije Gabrielius Landsbergis rekao je u izjavi za novinsku agenciju BNS da zahvaljuje koalicijskim partnerima na brzom, učinkovitom i konstruktivnom procesu.

Predsjednik Gitanas Nauseda već je dao naznake da je spreman predložiti Simonyte, bivšu ministricu financija za premijerku.

Novoizabrani parlament održat će konstituirajuću sjednicu u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:44