ROBERT GOLOB

Pobjednik slovenskih izbora o žici na granici s Hrvatskom: ‘Odmah ćemo se uhvatiti u koštac s tim‘

Golob je rekao da nema potrebe za nelagodom nakon izbora oko odnosa i otvorenih pitanja s Hrvatskom

Robert Golob

 Jure Makovec/AFP

U svom prvom medijskom intervjuu nakon pobjede na parlamentarnim izborima, budući slovenski premijer Robert Golob rekao je da će nova vlada težiti dobrosusjedskim odnosima sa svima pa tako i s Hrvatskom.

U razgovoru za RTV Slovenija emitiranom kasno sinoć Golob je rekao da nema potrebe za nelagodom nakon izbora oko odnosa i otvorenih pitanja s Hrvatskom. Ponovio je da je arbitražni sporazum sigurno sidro iz kojeg se niti jedna slovenska vlada "ne može povući, a ni mi nemamo tu namjeru".

"Mislim da nema nikakve potrebe za nelagodom. Naravno da ćemo težiti dobrosusjedskim odnosima sa svima, pa tako i s Hrvatskom. No, naša će politika nešto više raditi na traženju konsenzusa, a manje na solo mišljenju bilo kojega pojedinca", kazao je Golob koji je u kampanji Janeza Janšu optuživao za soliranje u odnosu na zajedničku vanjsku politiku EU-a i na međunarodnom planu.

Golob je kazao kako očekuje da će nova vlada početi operativno djelovati početkom lipnja, a u nju će, kako je istaknuo, ukjučiti i širi krug stručnjaka bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.

Što se tiče uklanjanja žice s većeg dijela granice s Hrvatskom, rekao je da prvo treba sastaviti vladu "jer je žica postavljena odlukom vlade, pa će je vlada morati i ukloniti".

"Računam da bi se tome moglo pristupiti tijekom ljeta, no postupci ponekad traju i duže nego što bismo željeli. Svejedno, ja sam optimist i vjerujem da će to biti jedan od prvih konkretnih slučajeva s kojima ćemo se uhvatiti u koštac preko ljeta", kazao je Golob.

Na nacionalnom planu njegova vlada namjerava što prije početi s pripremama za mjere i reforme potrebne za suočavanje s energetskom krizom koja bi mogla nastupiti ove jeseni, a isto tako i s pripremama za mjere vezane uz zdravstvo u slučaju novog vala pandemije covida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2023 05:32