PROBLEM S AZILANTIMA

POBJEGLI IZ HOTELA Dovedeni iz centra Srbije na granicu s Crnom gorom: U par dana od 120 azilanata nestalo 50

 CROPIX

Dva dana nakon što su autobusima iz centralne Srbije dovedeni u Sjenicu na Sandžaku, uz granicu sa Crnom Gorom i Kosovom, 50 od 120 azilanata je nestalo. U nedjelju su azilanti iz Afganistana, Pakistana, Sirije, Somalije i Eritreje bili smješteni u hotel Berlin, gdje su dobili smještaj, ishranu i dobro grijanje, ali ih je već u ponedjeljak uvečer bilo za trećinu manje. Riječ je o nesretnicima koji su ljeto proveli spavajući u šumama oko Bogovađe, gdje je smješten jedna od dva centra za azilante u Srbiji.

Koordinator za azilante Behudin Zekić kaže da je centar u Sjenici otvorenog tipa, i da se ljudi mogu slobodno kretati. Pretpostavlja da je grupa Somalijaca pobjegla jer su u Sjenicu došli greškom, pošto su im u hotelu u Obrenovcu ostale obitelji, dok je manja grupa pobjegla "zbog velike hladnoće i snijega", prenose beogradske Večernje novosti. Sjenica je na pešterskoj visoravni, gdje se temperatura u ovom dijelu godine spušta ispod 20 stupnjeva Celzijusa ispod nule.

- Oni koji su ostali, njih više od 70, zasad ne pokazuju želju za odlaskom - rekao je Zekić. U nedjelju je koordinator općine Sjenica za prihvat azilanata Hazir Dacić izjavio da je 120 azilanata smješteno u Sjenici, što bi značilo da ih je pobjeglo 50. Nakon pobune građana u Lazarevcu i Obrenovcu protiv azilanata, većinski bošnjačke općine Sjenica i Tutin na Sandžaku same su se javile da će primiti azilante, uz financijsku pomoć vlade.

Uskoro bi u Tutin trebala stići nova grupa od 60 do 100 azilanata. Bit će smješteni u renoviranoj zgradi jednog propalog poduzeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:31