HERSON U PLAMENU

Pobjegli su iz grada, a sada ga nemilosrdno uništavaju. Zašto? Stiglo prvo objašnjenje iz Moskve

‘Prije su nas ruske snage granatirale sedam do deset puta dnevno. Sada je to 70-80 puta, traje cijeli dan‘

Granatiranje Hersona

 Dimitar Dilkoff/Afp

Ruska vojska od Badnjaka žestoko granatira Herson na jugu Ukrajine, prisiljavajući civile na bijeg iz oslobođenog grada. Ruske snage koristile su višecijevne raketne sustave, minobacače i tenkove za napade na naselja u Hersonskoj oblasti.

"U utorak 27. prosinca ruski okupatori su 50 puta granatirali područje regije Herson. Konkretno, neprijatelj je 23 puta napao grad Herson. Neprijateljskim granatama pogođena je zdravstvena ustanova, dječji vrtić, pekarnica, skladišta i stambene zgrade", napisao je na Telegramu načelnik regionalne vojne uprave Herson Jaroslav Januševič, dodajući da su tri osobe ozlijeđene u napadu. Kako je izvijestio Ukrinform, ruske snage također su granatirale grad Oleški na lijevoj obali rijeke Dnjipro. Jedna osoba je poginula, a još najmanje pet ih je ranjeno. Raketirana je višekatnica i gradska tržnica.

Čin osvete

Ruske snage su se 11. studenoga povukle iz Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjipro, nakon što je mjesecima grad bio pod ruskom okupacijom. Od tada Rusi granatiraju civilnu infrastrukturu u Hersonu, prekidajući pristup električnoj energiji i vodi. No, situacija se u posljednjih nekoliko dana intenzivirala.

"Prije su nas ruske snage granatirale sedam do deset puta dnevno. Sada je to 70-80 puta, traje cijeli dan. Prestrašno je. Volim Ukrajinu i moj dragi grad. Ali moramo otići", rekla je za BBC Elena, koja je odlučila napustiti Herson sa svoje tri maloljetne kćeri. One su se vlakom uputile prema zapadnom gradu Hmeljnicki, nadajući da će tamo pronaći pomoć. Od Božića, više od 400 ljudi otišlo je iz Hersona, nakon značajnog povećanja intenziteta ruskog bombardiranja grada. Minobacački napad na Badnjak rezultirao je s jedanaest mrtvih i desetak ozlijeđenih osoba. Među poginulima su socijalna radnica, mesar, volonterka Crvenog križa i majka dvoje djece. Tog dana Herson je 41 puta granatiran, navodi ukrajinska vlada.

Herson je strateški važna regija, jedna od četiri djelomično okupirane ukrajinske pokrajine. Često se naziva "vratima Krima" jer graniči s Krimom i pruža Moskvi kopneni most do tog poluotoka na Crnom moru, koji je Rusija anektirala 2014. Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da je rusko granatiranje Hersona čin osvete njegovim stanovnicima koji su se oduprli okupaciji. "Rusija ubija radi zastrašivanja i zadovoljstva", dodao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu. Član regionalnog vijeća Hersona Serhij Hlan ističe kako Rusija želi stvoriti "sivu zonu" s obje strane rijeke Dnjipro, pa granatiraju i okupiranu obalu, kako bi natjerali lokalno stanovništvo da napusti to područje.

"Ruske diverzantsko-izviđačke skupine pokušavaju doći do desne obale Dnjipra u blizini grada Hersona. Istodobno, naše obavještajne postrojbe promatraju njihova djelovanja i obično se po takvim skupinama vrši topnički udar. Ako se otkriju, takve se skupine odmah eliminiraju. Neprijatelju se ne dopušta da stekne uporište i proširi aktivnosti u ovom smjeru", rekao je za Ukrinform glasnogovornik press centra Obrambenih snaga regije Tavria, Jevhenij Jerin. Ukrajinska vojska sada jača položaje, odnosno stvara minske prepreke duž desne obale Dnjipra, gdje su mogući sukobi s ruskom vojskom.

Kremaljski guverner

S druge strane, Rusija tvrdi da granatira ukrajinske diverzantske skupine koje pokušavaju doći do lijeve obale rijeke Dnjipro i koji gotovo svakodnevno granatiraju gradove pod ruskom kontrolom.

"Mislim da naša vojska učinkovito brani lijevu obalu Dnjipra. Pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da se infiltriraju na brodovima i iskrcaju diverzantske skupine - koje predstavljaju najveću prijetnju u ovom trenutku - uglavnom su spriječeni", rekao je Vladimir Saldo, ruski vršitelj dužnosti guvernera Hersonske oblasti, instaliran od strane Kremlja, u intervjuu za TV kanal Rossiya-24.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:28