I NJIMA JE DOSTA

Pobuna Rusa u gradu u kojem se rade i kalašnjikovi: ‘Nećete proizvoditi oružje u šoping centru!‘

‘Recimo Ne! toj ludoj ideji. Ne dopustite milijarderu da radi što god hoće s našim voljenim gradom‘

Građani Iževska se fotografiraju kraj raketnog sustava ruske vojske

 Evgeny Biyatov/Sputnik Via Afp

Dok Rusija nastoji mobilizirati nove snage u ratu protiv Ukrajine, skupina vlasnika malih poduzeća i stanovnika u jednom gradu pokazala je da postoji granica do koje su spremni podnijeti žrtvu za svoju zemlju. Građani Iževska, naime, bore se protiv plana tajkuna koji želi pretvoriti trgovački centar u tvornicu za proizvodnju dronova.

Zapadne zemlje uvele su sankcije Rusiji ubrzo nakon Putinove invazije na Ukrajinu. U pokušaju oživljavanja posrnulog ruskog gospodarstva, ministarstvo obrane traži da proizvođači oružja i vojne opreme rade 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, kako bi povećali vojnu proizvodnju.

Iževsk je oko 1200 kilometara istočno od Moskve i glavni je grad Udmurtije, republike u Ruskoj Federaciji. Iževsk je poznat kao dom tvornice oružja Kalašnjikov, a sada ga lokalne vlasti žele pretvoriti u središte proizvodnje dronova.

Tvrtka za proizvodnju bespilotnih letjelica Aeroscan, koja je nedavno preuzela trgovački centar Italmas, prošli je mjesec poslala obavijest gotovo svim poslovnicama trgovačkog centra jer planira prenamijeniti prostor u tvornicu za proizvodnju dronova. U trgovačko-zabavnom centru Italmas vodeni je park, kino, dječji zabavni park, trgovine odjećom, kafići, lokali brze hrane i maloprodajni objekti.

Lokalni stanovnik Oleg Žitnikov organizirao je peticiju protiv plana, koja je u roku od dva tjedna imala gotovo 5000 potpisa. U naciji u kojoj se i najblaža kritika rata u Ukrajini nemilosrdno potiskuje, protivnici projekta potrudili su se istaknuti da se ne protive proizvodnji dronova općenito, samo ih ne žele u svom dvorištu.

image

Dmitry Medvedev, odani Putinov saveznik, u nedavnom posjetu tvornici kalašnjikova u Iževsku

Yekaterina Shtukina/Afp

"Recimo ‘Ne!‘ ovoj ludoj ideji. Ostavimo vrtiće predškolskoj djeci, škole školarcima, trgovine kupcima i stanovnicima", stoji u peticiji. Plan proizvodnje dronova naziva se "pohlepom ili sabotažom" lokalnog tajkuna koji ima veze u ministarstvu obrane.

"Ne dopustite milijarderu da radi što god hoće s našim voljenim gradom i s našim obiteljima! Uostalom, ovo je presedan, opasnu proizvodnju smjestiti u gusto naseljeno područje," upozoravaju u peticiji objavljenoj na Change.org.

No, lokalne su vlasti podržale pravo Aeroscana da izbaci stanare i gradi što god želi na tom prostoru. Prvi potpredsjednik regionalne vlade, Konstantin Suntsov, rekao je da nitko ne može spriječiti vlasnika trgovačkog centra da odabere vlastiti "smjer razvoja", čak i ako to izaziva nezadovoljstvo.

- Naša je politika bez prepreka poslovanju. Zato se vlasti republike ne miješaju u situaciju - rekao je lokalnim medijima.

Tatjana Grigorjeva, koja živi pokraj trgovačkog centra, rekla je lokalnim medijima da se protivi tvornici zbog buke i prometa, smatrajući da će biti prisiljena na selidbu.

- Ako ovdje bude tvornica, kako i gdje će djeca hodati njezinim velikim teritorijem? Moje najmlađe dijete sljedeće godine ide u prvi razred i već razmišljam da njega i starijeg sina preselim u drugu školu, zato što se bojim - rekla je Grigorjeva.

Drugi su se žalili na emisije iz postrojenja i rizik za lokalno stanovništvo.

- Sramotno je da nas vodstvo Udmurtije ne sluša - rekla je Jekaterina, jedna od stanovnica Iževska. "Ali nastavit ćemo se boriti. Idemo na sud i branit ćemo svoja zakonska prava. Nitko nas ne može zaustaviti."

Marina Demeškina, koja vodi kafić u sklopu vodenog parka, požalila se da lokalni zastupnici i vlasti Iževska ignoriraju njihove pritužbe.

image

Dronovi igraju bitnu ulogu u ratu u Ukrajini

Anatolii Stepanov/Afp

- Pišemo žalbe, ali nitko na njih ne odgovara. Mi nismo protiv proizvodnje onoga što treba našoj vojsci. Svima nam treba pobjeda. Ako će takvi proizvodi, dronovi, koristiti državi, onda smo, naravno, svi za to. Ali zašto postaviti tvornicu usred stambene četvrti, u trgovački centar sastavljen od krhkih struktura - rekla je Demeškina, a prenio lokalni medij Udm-info.

Odgovor na to možda može dati iževski tajkun Aleksandar Zaharov, u peticiji ga navode kao osobu koja stoji iza plana prenamjene trgovačkog centra. Iako se njegova umiješanost nije mogla potvrditi, on je prošlog kolovoza rekao da bi trgovačke centre sa zapadnim robnim markama trebalo pretvoriti u pogone za proizvodnju dronova.

- Postoji način kojim možemo brzo povećati proizvodnju bespilotnih vozila. Razvili smo koncept za prenamjenu trgovačkih centara koji su prije početka specijalne vojne operacije uglavnom trgovali robom zapadnih marki, u tvornice za proizvodnju tri vrste domaćih bespilotnih letjelica - rekao je Zaharov, prenose ruske novine Vedomosti.

Aeroscan, tvrtka koja bi trebala prenamijeniti trgovački centar u tvornicu dronova, u vlasništvu je Nikite Aleksandroviča Zaharova, za kojeg se vjeruje da je sin Aleksandra Zaharova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:17