‘NEPOSTOJEĆI PRAZNIK‘

Pobuna srpskih diplomata iz BiH, upleten i veleposlanik u Zagrebu: ‘Ovo je veliki test‘

Skupina veleposlanika srpske nacionalnosti odbila je provesti upute ministra vanjskih poslova o obilježavanja Dana nezavisnosti

Elmedin Konaković
 

 Antonio Balic/Cropix

Skupina veleposlanika i konzula Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti odbila je provesti upute ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića o načinu obilježavanja Dana nezavisnosti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu, prenijeli su u srijedu lokalni mediji.

Po navodima medija, među "pobunjenicima" je i veleposlanik u Zagrebu Aleksandar Vranješ.

Veleposlanici i konzuli koje je tijekom svog mandata u Predsjedništvu BiH postavio Milorad Dodik objavili su zajedničko javno pismo u kojemu su kazali kako odbijaju instrukcije ministra Konakovića da obilježe 1. ožujka kao Dana nezavisnosti, istodobno ga optužujući da "zlorabi svoju poziciju".

Oni tvrde kako BiH nema praznik pod nazivom Dan nezavisnosti, a da je zakon iz 1995., po kojemu se taj praznik obilježava, "nepostojeći". Navode i kako je za njih 1. ožujka datum kada je počeo "tragični sukob", a nakon ubojstva jednog Srbina u Sarajevu.

"Veleposlanici i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda obavještavaju javnost da neće postupiti po nezakonitoj instrukciji koja urušava ustavni poredak BiH, te izražavaju zabrinutost činjenicom da je ministar Konaković nastavio s praksom uzurpiranja dejtonske ovlasti Predsjedništva BiH nad vanjskom politikom", stoji u izjavi koju je, uz veleposlanika u Hrvatskoj Vranješa, potpisalo još 17 Dodikovih diplomata.

Njihovo otkazivanje poslušnosti ministru Konakoviću na tragu je Dodikove politike nijekanja kontinuiteta današnje BiH i Republike koja je postojala od 1992. do 1995. i čiji zakoni, sukladno dejtonskom sporazumu, ostaju na snazi sve dok se u parlamentu sadašnje države ne usvoje novi, koji bi ih zamijenili pa tako i zakon o praznicima.

Konaković i Dodik, odnosno njegova suradnica Željka Cvijanović, sadašnja predsjedateljica Predsjedništva BiH, prvi su veći sukob oko vanjske politike BiH imali prošlog tjedna kada je šef diplomacije poslao veleposlaniku BiH pri UN-u Svenu Alkalaju instrukciju da glasa za rezoluciju kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu.

Cvijanović i Dodik optužili su Konakovića da uzurpira ovlasti jer za to nije imao suglasnost Predsjedništva BiH. Postizanje suglasnosti u državnom vrhu onemogućila je upravo Cvijanović.

Sam Konaković ranije je kazao kako, unatoč željama da nova vlast u BiH funkcionira sa što manje trzavica, postoje jasne razlike među koalicijskim partnerima, uključujući tu i u vanjskoj politici, a posebice u odnosu prema ratu u Ukrajini te da u tome Dodik i Cvijanović stoje na otvorenim proruskim stajalištima.

"Ja i kolege iz Predsjedništva (Željko) Komšić i (Denis) Bećirović gledamo na jedan način, Cvijanović i Dodik na drugi način. I upravo je to test za nas. Ako ćemo se na tim stvarima ponovo konfrontirati i zaustaviti sve što je ljudima u BiH važno, nećemo se pomaknuti naprijed", konstatirao je Konaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:20