PROSVJED PODRŠKE

POBUNA U FRANCUSKOJ Učenici oko škola dižu barikade zbog Romkinje koju država želi deportirati

Učenike je posebno iziritiralo da su policajci priveli djevojčicu za vrijeme izleta i to pred svim učenicima
 afp

Učenici u Francuskoj počeli su dizati barikade oko svojih škola te odbijaju ići na nastavu u znak solidarnosti s 15-godišnjom Romkinjom s Kosova Leonardom Dibrani koju vlasti, zajedno s njenom obitelji, namjeravaju deportirati.

Učenike je posebno iziritiralo da su policajci priveli djevojčicu za vrijeme izleta i to pred svim učenicima. Francuski đaci smatraju da će svojim prosvjedom onemogućiti deportaciju Leonarde koja je kazala kako joj je na Kosovu onemogućeno školovanje.

Slučaj kosovske romske obitelji podijelio je Francusku, ali pokazuje da je većina njenih građana podržava objašnjenje francuskog MUP-a oko deportacije romske obitelji, ali lijevi političari te aktivisti za ljudska prava smatraju da su «ideali slobode» u Francuskoj na kušnji zadnjih godina, u prvom redu zbog restriktivne politike, upravo prema Romima.

Francuska vlada već se počela baviti «pitanjem obitelji Dibriani» kazavši kako će im se omogućiti povratak u Francusku ako se utvrde greške u radu imigracijske službe. Inače kako javlja France Press, obitelj Dibriani ilegalno je ušla u Francusku prije pet godina te je pokušala dobiti azil i status izbjeglica, ali su im zahtjevi odbijeni. Doduše, već su dva puta uspjeli ishoditi odgodu deportacije, da bi sada vlasti sprovele u djelo odluku suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:00