ZABRINUTI ZA SIGURNOST

POBUNA U HRVATSKOM NASELJU U BIH Lokalno stanovništvo protivi se gradnji prihvatnog centra za migrante

 Robert Fajt / CROPIX

Lokalni hrvatski dužnosnici u Tuzli i Živinicama usprotivili su se u subotu najavama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da bi se novi centar za migrante tijekom zime mogao otvoriti u mjestu Ljubačama kod Tuzle, većinski nastanjeno Hrvatima.

- Posebna zabrinutost je kod hrvatske zajednice na koji način zaštititi imovinu od mogućih provala i uništavanja od ilegalnih migranata jer iskustva pokazuju da oni ulaze u objekte u kojima trenutačno nema vlasnika. To bio dodatni vrlo negativan udar koji može proizvesti vrlo opasne posljedice - navodi se u priopćenju hrvatskih vijećnika u Tuzli i Živinicama.

'Moguć nasrtaj migranata na stanovništvo'

Pozvali su vlasti na državnoj razini da promjene odluku o lokaciji za smještaj migrantskih centara, te da budu izvan naseljenih mjesta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je ovog tjedna kako će tijekom zime vlasti u BiH osposobiti dvije bivše vojarne kod Tuzle i Sarajeva u kojima bi bili daleko primjereniji uvjeti nego što su sadašnji privremeni migrantski centri u Unsko-sanskoj županiji.

Lokalni hrvatski dužnosnici u Tuzli i Živinicama upozorili su da bi formiranje migrantskih centara u ovakvim okolnostima dovelo do mogućeg nasrtaja migranata na stanovnike i imovinu te su upozorili kako vrlo loše fukncionira sustav upravljanja migracijama.

- Bezbroj nasrtaja na privatnu imovinu u proteklom razdoblju dokaz su da migrantski centri moraju biti izdvojeni iz naseljenih mjesta uz jasna pravila funkcioniranja i ograničenog kretanja onih za koje čak pouzdano ne znamo njihov identitet - dodaje se u očitovanju.

Oni ističu kako migranti donose i niz drugih sigurnosnih izazova na koje lokalna sredina ne može odgovoriti.

Na probleme s migracijama u BiH upozoreno je ovoga tjedna u raspravi u Europskom parlamentu, te je ocijenjeno kako ta zemlja ne kontrolira ovaj proces. Najveći su problemi u Unsko-sanskoj županiji u kojoj se nalaze tri veća migratska centra s iznimno lošim uvjetima. Migranti dolaze u ovu županiju sa sjedištem u Bihaću otkuda se pokušavaju domoći Republike Hrvatske i nastaviti dalje prema Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 19:02