GIGAFACTORY

Pobuna zbog Tesline tvornice usred prirodne oaze: Mogu li ljutiti građani zaustaviti Muska?

"Nekad je ovdje bila šuma, sada je tvornica", glasi slogan protivnika ove tvornice
Elon Musk je nedavno posjetio Grünheide
 Odd Andersen/AFP

Vlasti u Brandenburgu se suočavaju s malom, ali upornom grupom građana koja ne želi Teslinu tvornicu u njihovom mjestu.

Za to vrijeme Teslina divovska tvornica "gigafactory" raste, piše Deutsche Welle.

Ovo je dan na koji su mnogi protivnici Tesline gigafactory u mjestu Grünheide pored Berlina dugo čekali. Planirana za ožujak ove godine, javna rasprava je zbog pandemije koronavirusa pomaknuta na rujan. U međuvremenu je i broj primjedbi o kojima se na javnoj raspravi treba razgovarati porastao na čitavih 414.

S raspravom se više ne može čekati jer je gradnja gigafactory već poodmakla.

Za Teslu je brzina najvažnija

"Nekad je ovdje bila šuma, sada je tvornica", glasi slogan protivnika ove tvornice koja bi od sredine sljedeće godine trebala proizvoditi oko milijun električnih automobila godišnje i ponuditi oko 12.000 radnih mjesta u kraju koji inače i ne nudi mnogo prilika za zapošljavanje.

Protivnici ukazuju i na to da je Tesla već uništio dio šuma u blizini autoceste A10 unatoč tomu što još nije izdana konačna građevna dozvola. Nedostaje još zeleno svjetlo ministarstva za zaštitu okoliša savezne pokrajine Brandenburg. Mnogi se nadaju da će, u slučaju da ministarstvo ne izda dozvolu, Elon Musk morati vratiti gradilište u prvobitno stanje. Dakle opet posaditi šumu.

No to je malo vjerojatno. Tesla dapače požuruje gradnju i tvrdi da će pogon biti gotov još prije drugog pogona u Šangaju, koji se gradi istodobno i u kojem će biti izrađivani akumulatori za električna vozila.

Ignoriraju li se zamjerke?

I dok se neke kritike koncentriraju na rušenje stabala za samu tvornicu kao i za poseban izlaz s autoceste, drugi su energiju uložili u kritiziranje vodoopskrbe kada tvornica bude gotova. Thomas Löb, jedan od kritičara i predsjednik Ekološko-demokratske stranke za Brandenburg, je za DW rekao kako će gigafactory imati ogroman utjecaj na vodoopskrbu čitavoga kraja koji se dobrim dijelom nalazi u vodozaštitnom području.

Trn u oku ekolozima su temelji koji, zbog pjeskovitog tla, sežu vrlo duboko. "Ovi temelji predstavljaju veliku opasnost jer mogu oštetiti vodene žile ispod tvornice, a time i vodoopskrbu čitavoga kraja. On zahtijeva da se prihvate zamjerke domaćeg stanovništva, a ne "tamo nekog ambicioznog američkog poduzetnika".

Sličnog je mišljenja i Michael Ganschow iz Zelene lige Brandenburga. "U principu je sve jasno: opskrba kvalitetnom vodom za sve stanovnike ima apsolutni prioritet", kaže Ganschow za DW. No on te principe sada vidi okrenute naglavačke. Jer, po njegovom mišljenju, interesi Tesle su na prvom, a građana tek na drugom mjestu.

image
Pogled na Gigafactory iz zraka
Soeren Stache

Strah od još većih gužvi

Druge zamjerke se odnose na strah od toga da infrastruktura u Grünheideu i oko njega, koji ima oko 9.000 stanovnika, neće biti dovoljna kada se tvornica izgradi i kada u ovaj dio Brendenburga nahrupe tisuće radnika i dobavljača. Već su sad česte gužve i zastoji za vrijeme "špice", kažu zabrinuti građani.

Tesla bi mogao biti samo početak. Vlada pokrajine Brandenburg, koja okružuje Berlin i još uvijek djelomice pati od drastičnih strukturnih promjena koje su nastupile nakon ujedinjenja Njemačke, nada se novim ulagačima. Za očekivati je da će ovakvo jedno ime kao što je Tesla privući ostale high-tech investitore.

Je li više električnih automobila zaista dio rješenja?

Tijekom rasprava su se osim konkretnih ekoloških zamjerki mogla čuti i filozofska razmišljanja o tome treba li svijetu uopće još više automobila ma bili oni i električni. Sophie Scherger iz inicijative za ekološkiju privredu PowerShift kaže za DW da ulaganja u automobilsku industriju, čak i ako se radi o električnim automobilima, nema budućnosti.

"Stvar oko Tesle je ta da mi zapravo želimo manje automobila na cestama, a ono što definitivno ne želimo je masovna proizvodnja terenaca na električni pogon koji troše mnogo materijala i time čine štetu okolišu", zaključuje ona. Löb bi radije da se novac koji se troši na Teslinu tvornicu uložio u poboljšanje infrastrukture javnog prijevoza.

Javna rasprava se nastavlja, a konačna odluka vlasti se očekuje do kraja jeseni, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:49