UBIRANJE DŽIZIJE

Pobunjenici kršćanima nametnuli harač: Onima koji ga ne plate otimaju sinove!

Francuski promatrači u Siriji tvrde da je na djelu očita mutacija revolta iz demokratskoga u islamistički
 AP

RIM - Iz Homsa stižu u Vatikan vijesti koje su zabrinule Svetu Stolicu: pobunjenici protiv alawitske diktature kojoj je na čelu predsjednik Bashar al-Assad brutalnim načinom naplaćuju džiziju (harač) od kršćana. Da bi naplatili taj porez, za koji se smatralo da je zaboravljen, navodno otimaju sinove kršćanskih obitelji, zatvaraju ih u kazamate, a i ubijaju da zaplaše one koji neće ili ne mogu platiti.

Tako se ostvaruju bojazni, koje je izrazio maronitski patrijarh Béchara Boutros Raď, da se arapsko proljeće pretvara u kršćansku zimu u arapskim zemljama, te da će rušenjem Bashara al-Assada nestati jedini još preostali neislamistički režim u arapskim zemljama.

U intervjuu Reutersu u ožujku patrijarh je rekao da Sirija, ima potrebu za reformama, da je istina da je al-Baathov režim diktatorski, ali i da je Sirija sada jedina arapska država u kojoj islam nije državna religija . Prema podacima portala Al Haqiqah, džiziju je nametnuo bataljun Wahabi Al-Faruq, povezan sa Sirijskom oslobodilačkom armijom.

Kršćanska agencija AsiaNews tvrdi da su među njima stranci, madžahidi koji ne govore arapski. Katolički izvori kažu da je riječ o Pakistancima iz Engleske. Francuski pak promatrači tvrde da je na djelu očita mutacija revolta iz demokratskoga u islamistički. Čemu je izrazito kumovao Zapad mlakim i ljigavim pritiscima na Assada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:54