KAOS U ETIOPIJI

Pobunjenici nezadrživo jure prema Adis Abebi, proglašeno izvanredno stanje: ‘Pripremite se za obranu grada!‘

Ubojstva, mučenja, seksualno i rodno nasilje, prisilno raseljavanje i kršenje prava izbjeglica, neki su od zločina koje spominje UN.

Zarobljeni etiopski vojnici

 Yasuyoshi Chiba/AFP

Ujedinjeni narodi (UN) osudili su ratne zločine u sjevernoj etiopskoj regiji Tigraj u srijedu nakon zajedničke istrage UN-a i Etiopije, dan nakon što je vlada te zemlje objavila izvanredno stanje i pozvala građane da se bore protiv napredovanja pobunjeničkih snaga prema njenom glavnom gradu Adis Abebi.

Istraga UN-a bila je jedina istraga o ljudskim pravila koja je bila dopuštena u blokiranoj regiji Tigraj otkako su izbile borbe između bivše vladajuće stranke u regiji, Narodnooslobodilačke fronte Tigraja (TPLF) i etiopske vlade prošle godine.

Zaključak istrage bio je važan jer nije svalio krivnju za kršenje ljudskih prava na jednu skupinu. U njemu se navodi da su sve strane u sukobu, uključujući snage iz Eritreje i etiopske regije Amhara povezane s vladom, ''počinile kršenja međunarodnog prava o ljudskim pravima, humanitarnog i izbjegličkog prava, od kojih neka mogu predstavljati ratne zločine i zločine protiv čovječnosti''.

image

Krvavi sukobi U Etiopiji

Yasuyoshi Chiba/AFP

Izvansudska ubojstva, mučenja, ubojstva, seksualno i rodno uvjetovano nasilje, prisilno raseljavanje civila i kršenje prava izbjeglica, neki su od zločina koji se spominju u istrazi UN-a.

Uistinu, fotografije koje stižu iz regije Tigraj nisu nimalo ugodne - civili pogibaju u zračnim napadima, pretučeni su i mučeni, žene su silovane, dok se njihove kuće pljačkaju i uništavaju.

U sukobima između etiopske savezne vojske, koju podržavaju postrojbe susjednih regionalnih vlasti Amhara i vojske Eritreje koja graniči s Tigrajem, do sada je ubijeno tisuće građana, a više od dva milijuna stanovnika je napustilo domove, što je dovelo do humanitarne krize na Afričkom rogu.

Etiopija je u utorak proglasila izvanredno stanje nakon što su snage na strani TPLF-a, koje se nazivaju Snage obrane Tigraja (TDF), objavile da su zauzele dva grada – Dessie i Kombolchu – udaljena nešto više od 300 kilometara od Adis Abebe.

SAD optužuje Etiopiju za kršenja ljudskih prava

Ranije u utorak premijer Abiy Ahmed pozvao je građane da uzmu oružje kako bi se obranili od TDF-a. Šef ureda za mir i sigurnost u Adis Abebi poručio je stanovnicima da registriraju oružje i pripreme se za obranu četvrti. Predstavnici SAD-a također su uputili apel kako bi se obustavile vojne operacije čiji je cilj osvajanje Adis Abebe.

TPLF je dominirao nacionalnom politikom tri desetljeća, ali je izgubio utjecaj nakon kada je Abiy preuzeo dužnost 2018. Prije njegove vlasti u Etiopiji su građani godinama organizirali antivladine prosvjede. TPLF sada optužuje Abiyja da centralizira vlast na račun etiopskih lokalnih vlasti, što premijer negira.

Rat u Etiopiji, točnije u sjevernoj regiji Tigraj, započeo je 3. studenog 2020. godine, kada su snage lojalne disidentima zauzele vojnu bazu u sjevernoj regiji Tigraj na što je Abiy reagirao ofenzivom. Od tada je TPLF napredovao i u susjedne regije Amhara i Afar. Unatoč pobjedi proglašenoj nakon pada Mekelle, glavnog grada sjeverne regije, nikada nisu prestali sukobi između snaga TPLFA i etiopske savezne vojske.

Nova američka administracija Joea Bidena optužila je Etiopiju zbog teškog kršenja međunarodnih ljudskih prava. Bidenova administracija zaprijetila je isključivanjem zemlje iz Afričkog zakona o rastu i mogućnostima (AGOA), trgovinskog sporazuma koji je gospodarski razorenoj zemlji trebao omogućiti bescarinski pristup Sjedinjenim državama.

Istraga UN-a provedena je u partnerstvu Etiopske komisije za ljudska prava koju je imenovala država, zbog čega su skupine za ljudska prava i promatrači bili zabrinuti o njenoj neovisnosti od utjecaja vlade. No, UN je u nekoliko navrata naglasio nepristranost.

Zastrašujuće priče svjedoka

U sklopu istrage UN je posjetio nekoliko lokacija, uključujući Mekellu. Svjedoci su ispričali zastrašujuća iskustva.

Četveročlana obitelj ubijena je u granatiranju njihove kuće, 26. godišnja žena iz Adeta rekla je da su je grupno silovali eritrejski vojnici pred trogodišnjom kćeri, borkinja iz Tigraja svjedočila je o etiopskim vojnicima koji muče zarobljenike u vojnom kampu u Mekelleu električnim šipkama i drvenim štapovima.

Zbog sigurnosne situacije UN nije uspio stići do područja gdje su ranije istrage Amnesty internationala i medija poput CNN-a otkrile masakre koje su počinile eritrejske ili etiopske snage.

''Sukob u Tigraju obilježila je iznimna brutalnost. Težina i ozbiljnost kršenja i zlostavljanja koje smo dokumentirali naglašavaju potrebu da se počinitelji pozove na odgovornost sa svih strana'', izjavila je šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Među svojim preporukama etiopskoj vladi, zajednički istražni tim pozvao je na istragu "neovisnih i nepristranih tijela" o navodnim kršenjima ljudskih prava te "da se odgovorni pozovu na odgovornost".

Reagirajući na istragu, etiopski premijer je izjavio da je ''tvrdnja o genocidima lažna te da nema nikakvu činjeničnu osnovu''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:36