GOSPODAR TURAKA

POČASNA GARDA TURSKOG PREDSJEDNIKA Umjesto poštovanja, kostimirani stražari izazvali podsmijeh

 AFP PHOTO/ADEM ALTAN / AFP PHOTO/ADEM ALTAN

ANKARA Gardisti s kopljima, oklopljeni ratnici sa zlatnim kacigama i lažnim brkovima, konjanički ratnici… sve je to dio svakodnevnice u predsjedničkoj palači Recepa Erdogana.

Turski je predsjednik obnovio počasnu stražu koja ga sad prati prilikom svih svečanih ceremonija, poput one u ponedjeljak kad je u Ankaru stigao palestinski predsjednik Mahmud Abbas.

Abbas se rukovao s Erdoganom na dnu raskošnog stepeništa po kojem se rasporedilo 16 gardista obučenih u 16 vojnih odora koje bi trebale predstavljati 16 carstva iz kojih je proistekla moderna Turska.

Među tim carstvima i narodima koje Turci smatraju svojim precima, nalaze se i Huni, Mogulsko carstvo, vojnici iz Otomanskog perioda i druge, živopisne odore iz europske i azijske povijesti.

No, pomalo nespretne odore nisu polučile željen učinak u Turskoj gdje su mnogi korisnici društvenog mreža ubrzo počeli zbijati šale na Erdoganov račun.

Fotomontaže Erdogana u društvu likova iz Gospodara prstena i Zvjezdanih ratova, tvitovi u kojima se počasna straža uspoređuje s cirkusom i mnoštvo šala na predsjednikov računa zadnjih su dana bili pravi hit u Turskoj.









Pompozni predsjednik jesenas je službeno otvorio novu predsjedničku palaču s 1.150 prostorija, a na koju je prilikom izgradnje utrošeno 490 milijuna eura.

Opozicija je izgradnju palača nazvala skupom i nepotrebnom rastrošnošću, a uvođenje počasne straže smatraju novim odstupanjem od sekularističkog uređenja moderne turske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 04:07