ISPOVIJEST INSAJDERA

Počeci zloglasne grupe plaćenika: Bio je to državni projekt, a onda je puklo između dvojice moćnika

Bivši plaćenik tvrdi da je Wagner bio zajednički projekt ruskog Ministarstva obrane i GRU-a

Pripadnici Wagner grupe

 Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia/Viktor Antonyuk/sputnik/profimedia

Privatna vojna tvrtka Wagner, koja okuplja zloglasne ruske plaćenike, započela je kao zajednički projekt ruske Glavne obavještajne uprave, odnosno vojne obavještajne službe (GRU) i ruskog Ministarstva obrane, ali se Jevgenij Prigožin, poznat i kao ‘Putinov kuhar‘, prema nedavnom vlastitom priznanju šef Wagnera, kasnije posvađao s ministrom obrane Sergejem Šojguom. Tako barem za Gulagu.net - rusku internetsku stranicu za borbu protiv korupcije i mučenja - tvrdi bivši plaćenik Aleksandar Zlodejev, koji je bio dio skupine od njezina osnutka 2014. godine, prenosi ruski nezavisni portal The Insider.

Zlodejeva je u Wagner pozvao njegov bivši ‘ratni drug‘ iz Srbije. On je došao potpisati ugovor na poligon za obuku "Molkino", u blizini sela Molkino u ruskom Krasnodarskom kraju. To je poligon ruskog Južnog vojnog okruga, gdje su smještene jedinice specijalnih snaga GRU-a. U to su vrijeme svi bili primani samo putem poznanstva, ističe Zlodejev - nije bilo nikakvog oglašavanja, već su se bivši vojnici međusobno nazivali i usmeno prenosili informacije o regrutaciji.

Prema Zlodejevu, skupina Wagner je bila podijeljena u dvije organizacije - vojnu i administrativnu - kada je on potpisao svoj ugovor. Skupina se izvorno, dakle u to vrijeme, nije zvala Wagner, a svi su plaćenici potpisali ugovor s tvrtkom registriranom u moskovskoj regiji. "Bili su plaćeni u gotovini. Bio si plaćen 60.000 rubalja (1000 dolara) dok si bio u bazi", objašnjava Zlodejev. "Ako ste bili raspoređeni, onda se to penjalo na 130.000 (2100 dolara) do 150.000 rubalja (2400 dolara)", dodaje. Plaće su dolazile iz GRU-a. U početku je u formaciji bilo oko 200 ljudi, a kasnije je narasla na 1.500 boraca, kaže ovaj bivši pripadnik skupine.

Pripadnici skupine su dobili opremu, oružje i streljivo od Ministarstva obrane, uključujući i bazu br. 51532 10. brigade specijalnih snaga, kaže Zlodejev. Zapovjedništvo Wagnera, logor i centar za borbenu obuku nalazili su se na susjednim područjima toj vojnoj postrojbi.

Napetosti između GRU-a i FSB-a

"U početku smo bili dobro opremljeni. Bilo je izraženo vojničko bratstvo. Zapovjednik je išao s nama na trčanje", prisjeća se Zlodejev. Zapovjednik postrojbe bio je Dmitrij Utkin.

Utkin je od 2013. godine služio kao zapovjednik 700. posebnog Spetsnaz (ruske postrojbe za specijalne namjene) odreda 2. posebne brigade GRU-a Ministarstva obrane Rusije. Nakon što se umirovio iz rezerve, radio je za Moran Security Group i sudjelovao u misiji "Slavenskog korpusa" u Siriji 2013. Od 2014. zapovjednik je vlastite postrojbe koja je dobila nadimak "PMC Wagner" ili "Wagner", prema Utkinovom kodnom imenu - Wagner.

Zapovjednik postrojbe bio je viđen na prijemu u Kremlju u prosincu 2016. godine, upriličenom u čast "Dana branitelja domovine". Kasnije je glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, potvrdio da je Utkin bio među pozvanima iz Novgorodske oblasti, budući da je "nositelj Ordena za hrabrost". Međutim, Peskov nije komentirao Utkinovu povezanost s Wagnerom.

Andrej Trošev, jedan od osnivača skupine Wagner, također je došao na poligon Molkino i vodio je sigurnosnu službu, navodi Zlodejev. Sigurnosna služba je bila povezana sa Saveznom sigurnosnom službom (FSB), nasljednicom sovjetskog KGB-a, te se osjećala napetost između te službe i GRU-a, napominje. Prema Zlodejevu, Troševa su čak pokušali vrbovati da bude agent FSB-a u skupini Wagner. Međutim, FSB nikada nije službeno došao u inspekciju baze skupine Wagner.

Zlodejev kaže da se Jevgenij Prigožin kasnije povezao s Wagnerom, a s njegovim dolaskom došao je i ‘uredski utjecaj‘. "Treba formirati novu postrojbu, poslali su nam (prikaz) i bilo je jasno su ga napisali službenici. Nije bilo u skladu s vojnom znanošću ili tehnikom", prisjeća se on. U to vrijeme plaće su srezane i uvedene su ‘borbene‘ plaće, odnosno plaćanje s obzirom na sudjelovanje u borbama, kaže Zlodejev.

Puklo u Siriji

Zlodejev kaže da nikada nije osobno vidio Prigožina, ali je s njim razgovarao telefonom u Siriji tijekom prve ofenzive na Palmiru. Zlodejev je u to vrijeme bio u sjedištu u samoj Palmiri. Prigožin je, kaže, govorio vrlo pristojno i prvenstveno su ga zanimale žrtve. "U to vrijeme imao je kodno ime ‘Sergej Sergejič‘ ili ‘Nikolaj Nikolaič‘, ali smo znali da je to on, glavni čovjek", tvrdi bivši plaćenik.

Više od 200 plaćenika Wagnera ubijeno je tijekom bitke za Palmiru. Tada su se u toj skupini borili ne samo Rusi, nego i stranci, kaže Zlodejev. Prisutnost Wagnera u Siriji nije objavljivana, ali sve kopnene operacije tamo izvodio je isključivo Wagner, dodaje.

Ponekad su bile uključene ruske Snage za specijalne operacije (SOF), ali one su bili više angažirane u gađanju ciljeva i zrakoplovstvu. Plaćenici Wagnera također su imali propusnice ruskog Ministarstva obrane za bazu Khmeimim (koja se koristila za borbu protiv Islamske države i drugih terorista od 2015. godine, op.a.), prisjeća se Zlodejev.

Prema njegovim riječima, nakon što se Prigožin "posvađao s ministrom obrane... sve je bilo prerezano, postalo je jako loše", uključujući i pogoršanje opskrbe. Do svađe između Prigožina i Šojgua došlo je nakon zauzimanja Palmire, tvrdi Zlodejev, kada je Vladimir Putin pohvalio Prigožina, na Šojguovo razočarenje. Taj je sukob rezultirao gubicima skupine Wagner u blizini plinskih polja Hasham 2018. godine, kaže Zlodejev.

"Tada su borci Wagnera prešli rijeku i počeli preuzimati naftna polja. NATO je tada kontaktirao Ministarstvo obrane i upitao: ‘Jesu li vaši?‘. A Ministarstvo obrane je odgovorilo: ‘Ne, nisu naši‘. I onda su bili napadnuti", navodi Zlodejev.

Zlodejev odbio je sudjelovati u ratu protiv Ukrajine i dobio je politički azil u Francuskoj, prenosi The Insider.

Iz principa otišao

Kako navodi Gulagu.net na svojem Telegram profilu, Aleksandar Zlodejev je napustio napustio skupinu Wagner, poznatu i kao PMC Wagner, iz principa i odbio je sudjelovati u ratu protiv Ukrajine. Kako se navodi, Zlodejev smatra rat u Ukrajini podlošću i zlom te je odlučio napustiti Rusiju i zatražiti politički azil u Francuskoj da bi spasio život i pružio detaljne informacije novinarima i međunarodnoj istrazi kako bi se, kako navode, razotkrila nezakonita procedura stvaranja tajnog projekta od strane specijalnih službi Ruske Federacije i Ministarstva obrane Ruske Federacije, u medijima poznatog kao Wagner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:35