NULA SKRUPULA

Počelo je: Krvavi napad na Ohmadit uvod je u monstruoznu specijalnu operaciju ruske vojske!

Ruski napad nije bio samo poruka uoči skupa NATO-a...

Napad na Kijev

 Roman Pilipey/Afp

Rusi su izveli jedan od najbrutalnijih raketnih napada na Kijev, u kojem je poginulo 36 ljudi, a pogođena je i dječja bolnica Ohmadit.

Dva su razloga za takav bezočni napad u kojem su poginuli uglavnom civili. Naime, to je očito poruka Moskve uoči summita NATO-a u Washingtonu koji počinje 9. srpnja, u povodu 75. godišnjice osnivanja tog vojno-političkog saveza, a na kojem će se, između ostalog, raspravljati i o daljnjoj pomoći Ukrajini. Odobren je paket pomoći NATO-a od 40 milijardi dolara, a očekuje se da bi se u 2025. moglo odobriti još najmanje 60 milijardi dolara, kako navode ukrajinski mediji.

Očekuje se da će se na skupu NATO-a obznaniti da će SAD Kijevu osigurati dodatne sustave protuzračne obrane, posebno isporukom dodatnih "kompleta" proturaketnog sustava Patriot. To se može zaključiti, kako navodi Glas Amerike, iz govora veleposlanice SAD-a pri NATO-u Julianne Smith, koja je rekla da su Ukrajinci u travnju zatražili od NATO-a sedam sustava Patriot koji će stići "sljedećih dana". Osim toga, prema riječima američke veleposlanice pri NATO-u, tijekom summita u Washingtonu bit će pripremljen i hodogram "mosta za članstvo" Ukrajine u Savezu. Podsjetimo da uskoro, napokon, stižu i zrakoplovi F-16 za koje su već obučeni ukrajinski piloti. Riječ je o 85 aviona u sljedeće četiri godine.

No, ruski napad nije bio samo poruka uoči skupa NATO-a. Vojni analitičari smatraju da se ovakav napad na civilne ciljeve i infrastrukturu vodi u sklopu "operacije" koju je definirala ruska vojska kao "slamanje volje za otporom", odnosno nakana je "deprimirati stanovništvo" i otežati im bilo kakav normalan život u ovim ionako teškim ratnim okolnostima. Stoga su na meti infrastrukturni i komunalni ciljevi - gađaju elektrane, vodoopskrbne objekte i civilne ciljeve, kao sada dječju bolnicu, kako bi se stvorila atmosfera očaja i bezizlaznosti. Zbog ovog napada na Kijev sastat će se i Vijeće sigurnosti UN-a, a na inicijativu Velike Britanije, Francuske, SAD-a, Slovenije i Ekvadora.

Na raketni napad na Kijev Ukrajina je odmah odgovorila napadom na ciljeve u čak šest ruskih regija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u Varšavi potpisao s Poljskom sporazum o uzajamnoj sigurnosti u trajanju od deset godina, rekao je da će "moralne nakaze u Kremlju za napad na dječju bolnicu biti kažnjene". Tako su bespilotnim letjelicama napadnute oblasti u Rusiji: Volgogradska, Astrahanska, Voronješka, Kurska, Rostovska i Belgorodska. Kako javljaju neovisni ruski portali i Telegram kanali, ali i prorežimske agencije Interfax i TASS, u Volgogradskoj oblasti gori rafinerija nafte, a poremećen je i avionski promet jer su pogođeni aerodromi u Volgogradu i Astrahanu. Zbog pogođenih trafostanica i elektrana u dijelovima Rostovske i Belgorodske oblasti nema struje. Ruski mediji javljaju da nema ljudskih žrtava.

Stanje na bojištu posljednjih dana nije donijelo velike promjene. Ruska ofenziva se polako ispuhuje i iako su ostvarili napredak na nekim dijelovima fronte, očito je da od velikih najavljenih prodora na Harkiv i prema Crnom moru, barem zasad, nema ništa, pišu i ruski prorežimski vojni blogeri te ukrajinski mediji. Naime, Rusija nije uspjela iskoristiti situaciju kada se prije dva mjeseca Ukrajina suočila s nedostatkom oružja te pogotovo artiljerijskog i raketnog streljiva na prvoj crti bojišnice. No, ne očekuje se ni ukrajinska ofenziva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 13:46