UVJET ZA ULAZAK U NATO

Počelo je: Šveđani popustili Erdoganovim zahtjevima i izručili Kurda kojeg traži Ankara! Turska: ‘Napredovali su...‘

Stockholm i Helsinki odbacuju teze da pružaju utočište militantima, no pristaju na suradnju

Recep Tayyip Erdogan

 Adem Altan/Afp

Švedska je u petak Turskoj izručila Kurda navodno povezanog s terorizmom, u vrijeme dok Ankara pritišće skandinavsku zemlju da ispuni njezine zahtjeve u zamjenu za odobrenje članstva u NATO savezu, prenosi u subotu turska agencija Anadolija.

Mahmut Tat zatražio je azil u Švedskoj 2015., nakon što je u Turskoj osuđen na šest godina i 10 mjeseci zatvorske kazne zbog navodne povezanosti s kurdskom militantnom skupinom PKK. Turska državna televizija TRT objavila je da je Tat u subotu poslan u zatvor u Istanbulu. Švedske vlasti još nisu Reutersu potvrdile te navode.

Švedska i Finska prijavile su se za članstvo u NATO savezu u svibnju, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, no naišle su na prigovore Turske koja ih je optužila da podržavaju militante iz PKK-a i drugih skupina. Turska je u srijedu objavila da su dvije zemlje napredovale prema članstvu, no da moraju učiniti još toga kako bi zadovoljile zahtjeve Ankare.

Turska želi izručenje i pojedinaca povezanih s Fethullahom Gülenom, turskim klerikom koji živi u SAD, kojeg turske vlasti optužuju da stoji iza pokušaja puča 2016. godine. Stockholm i Helsinki odbacuju da pružaju utočište militantima, no pristali su na suradnju s Ankarom kako bi zadovoljili njezinu sigurnosnu zabrinutost, kao i na ukidanje embarga na prodaju oružja.

NATO svoje odluke donosi konsenzusom, što znači da nordijske zemlje trebaju pristanak svih 30 članica. Još se samo Turska protivi njihovom članstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 21:28