NASTAVAK SUĐENJA

Počelo novo ročište u Zambiji optuženim Hrvatima: Jesu li dokumenti o posvojenju iz Konga krivotvoreni?

Djeca su smještena u sigurnu kuću te ni posvojiteljima, ni hrvatskim diplomatima nije omogućen kontakt

Hrvati dolaze na sud u Zambiji

 Marko Miscevic/Cropix

Pred kaznenim sudom u Ndoli u Zambiji trebalo bi početi izvođenje dokaza tužiteljstva u slučaju osmero uhićenih hrvatskih državljana kojima se sudi zbog optužbi da su trgovali djecom.

Prvi će put četiri hrvatska para, koja tvrde da su u Zambiju došla posvojiti djecu iz DR Konga, na sud doći sa slobode jer su uz jamstvo pušteni prije dva tjedna, nakon što su mjesec i pol proveli u istražnom zatvoru čekajući suđenje.

Hrvati su 7. prosinca uhićeni u zračnoj luci u Ndoli, gdje su zatečeni s četvero male djece koju su neposredno prije toga posvojili temeljem odluke hrvatskih sudova. No, hrvatski sudovi su svoje odluke o posvojenju donijeli temeljem dokumentacije iz DR Konga, za koju sada zambijsko tužiteljstvo tvrdi da je bila krivotvorena.

Upravo ti kongoanski dokumenti o posvojenju navodno predstavljaju glavni dokaz tužiteljstva te se očekuje da će oni danas biti prvi predstavljeni kaznenom sudu u Ndoli.

Na ročištu prije mjesec dana već je saslušano nekoliko svjedoka, no oni su bili predloženi, barem kako su nam to objasnili kolege novinari iz Zambije, pri donošenju odluke o nastavku istražnog zatvora, odnosno vjerojatnosti hoće li uhićeni Hrvati pobjeći ako ih se uz jamstvo pusti na slobodu.

Tek će u kasnijem dijelu postupka optuženima biti omogućeno predlaganje dokaznih prijedloga za koje smatraju da im mogu omogućiti da se obrane od optužbe.

U međuvremenu je sud odlučio pustiti osmero uhićenih koji su uplatili jamstvo, pronašli 16 zambijskih državljana za jamce te regulirali svoj boravak u Zambiji koju ne smiju napustiti do okončanja suđenja.

Ono što trenutno pouzdano zna je da su preliminarne istrage pokazale da su dokumenti, odnosno sudske presude iz DK Konga falsificirani. Riječ je o dokumentima za usvajanje djece na temelju kojih su hrvatske vlasti izdale putovnice za četvoro djece. Na optužbi je sada da to i dokaže.

Djeca, za koju zambijske vlasti sumnjaju da su žrtve trgovine ljudima, a koja su temeljem odluke hrvatskih sudova postala hrvatski državljani, smještena su u sigurnu kuću u Zambiji te ni njihovim posvojiteljima, ni hrvatskim diplomatima nije omogućen kontakt s njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:24