KOLJENO NA VRATU

Počelo suđenje bivšem policajcu za smrt Georgea Floyda, on se izjasnio da nije kriv

Tužitelj je rekao da je Derek Chauvin upotrijebio pretjeranu i nerazumnu silu te da je izdao svoju policijsku značku
Derek Chauvin
 Handout/Hennepin County Jail/AFP

Suđenje za ubojstvo bivšem policajcu Dereku Chauvinu počelo je u ponedjeljak u Minneapolisu, 10 mjeseci nakon smrti Georgea Floyda prilikom uhićenja i događaja koji je izazvao masovne prosvjede protiv policijskog nasilja.

Chauvin je suočen s optužbom za ubojstvo drugog stupnja, kaznenim djelom koje nosi do 40 godina zatvora te optužbom za ubojstvo trećeg stupnja s kaznom od 26 godina zatvora kao i optužbom za ubojstvo iz nehaja, zbog čega može dobiti još 10 godina zatvora.

U uvodnim riječima tužitelj Jerry Blackwell rekao je da je Chauvin upotrijebio "pretjeranu i nerazumnu silu" te da je "izdao svoju policijsku značku".

Tužitelji tvrde da je 46-godišnji crnac Floyd ubijen kad je Chauvin svoje koljeno devet minuta držao pritisnuto na njegov vrat. Pritom je Floyd ležao na betonu s lisicama na rukama. Bio je uhićen 25. svibnja zbog sumnje da je pri kupnji koristio lažnu 20-dolarsku novčanicu.

Videosnimke su pokazale da je policajac držao koljeno na Floydovu vratu dok je on ponavljao da ne može disati.

Blackwell je naveo da je Floyd 27 puta zamolio da ga se pusti kako bi mogao disati, ali Chauvin nije popustio.

Prema obdukcijskom nalazu, Floyd je izgubio svijest i preminuo.

"George Floyd je živio, disao, hodao i govorio bez problema, sve dok ga policajac nije oborio, stavio mu lisice i koljenom pritisnuo vrat i tako ga držao osam minuta i 46 sekundi", rekao je Ben Crumo, odvjetnik Floydove obitelji.

Chauvin se izjasnio da nije kriv. Sudac Peter Cahill očekuje da će suđenje trajati mjesec dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 04:05