POLITIČKA OSVETA

Počelo suđenje bjeloruskom aktivistu za ljudska prava i dobitniku Nobela za mir, prijeti mu do 12 godina zatvora

Suosnivač grupe za ljudska prava Viasna, Aleš Bjaljatski, uhićen je tijekom nasilnog gušenja protutivladinih prosvjeda u ljeto 2020.

Aleš Bjaljatski

 ANDERS WIKLUND/TT NEWS AGENCY/TT News Agency via AFP

U Bjelorusiji je u četvrtak počelo suđenje dobitniku Nobelove nagrade za mir, Alešu Bjaljatskom, kome prijeti 12 godina zatvora, u slučaju koji njegovi kolege i pristaše vide kao političku osvetu za njegove aktivnosti na polju zaštite ljudskih prava, prenosi Reuters.

Taj 60-godišnjak, suosnivač grupe za ljudska prava Viasna, jedna je od najistaknutijih ličnosti među stotinama Bjelorusa koji su bili uhićeni tijekom nasilnog gušenja protutivladinih prosvjeda u ljeto 2020. godine.

Bjaljatski, koji je u listopadu podijelio Nobelovu nagradu za mir s ruskom udugom za ljudska prava Memorial i ukrajinskim Centrom za građanske slobode, uhićen je 2021. godine zajedno s dvojicom suradnika iz Viasne.

Trojici prijeti od sedam do 12 godina zatvora zbog optužbi za financiranje prosvjeda i krijumčarenje novca. Bjaljatski nije javno komentirao optužbe, a njegovom odvjetniku zabranjeno je iznositi informacije o slučaju.

Četvrtom aktivistu, koji je pobjegao iz Bjelorusije, sudi se u odsustvu u istom predmetu.

Viasna je na Twitteru objavila da je sudac, umjesto na ruskom, odbio voditi postupak na bjeloruskom te je također odbacio zahtjev Bjaljatskog da mu se dodijeli prevoditelj.

Grupa Viasna-1996 preuzela je vodeću ulogu u pružanju pravne i financijske pomoći stotinama Bjelorusa koji su bili zatvoreni tijekom masovnih prosvjeda koji su se rasplamsali kad je dugogodišnji predsjednik Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, odnio uvjerljivu pobjedu na izborima 2020. godine.

"Optužbe protiv naših kolega povezane su s njihovim djelovanjem u području ljudskih prava i pružanjem pomoći centra za ljudska prava Viasna žrtvama politički motiviranog progona", navodi se u priopćenju udruge.

Aktivisti za ljudska prava procjenjuju da se u Bjelorusiji nalazi oko 1500 političkih zatvorenika te da je u prosvjedima od 2020. pritvoreno oko 50.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 10:35