VAŽAN POSJET

POČELO SUĐENJE MURSIJU, KERRY STIGAO U EGIPAT I PORUČIO 'Branit ćemo svoje saveznike'

 AFP

Točno četiri mjeseca nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, kojem baš danas u Kairu počinje i suđenje, u službeni posjet Egiptu stigao je američki državni tajnik John Kerry. On je prvi američki dužnosnik koji dolazi u Egipat nakon tamošnje nasilne promjene vlasti.

Na devetodnevnoj je turneji, neimenovani američki dužnosnici, piše Reuters, tvrde da njegov posjet nema veze s Morsijevim suđenjem. No, Washington je nekoliko puta tražio od prijelazne vlade da prekinu progone Muslimanske braće. Nakon Mursijeva svrgavanja u Egiptu je ubijeno više od tisuću ljudi, većinom njegovih pristalica.

Uhićeno je oko 2.000 islamista, zatočeni mnogi iz vodstva Muslimanske braće. Kerry će, među ostalima, razgovarati s predstavnicima nevladinih udruga o stanju ljudskih prava. Po dolasku u Kairo američki je državni tajnik izjavio da SAD namjeravaju nastaviti suradnju s prijelaznom vladom.

ODREĐEN DATUM SUĐENJA MOHAMEDU MURSIJU Amerika ukida vojnu pomoć Egiptu?

Iduće godine u Egiptu će biti organizirani parlamentari i predsjednički izbori. Washington je u Hosniju Mubaraku, bivšem epitaskom predsjedniku koji je 30 godina vladao zemljom, svrgnutom 2011., imao saveznika koji je održavao stabilnost u regiji u kojoj od njegova svrgnuća više nema čak ni prividna mira.

Kerry je po dolasku u Kairo izjavio da Washington neće dopustiti napad na njihove prijatelje, da će braniti Saudijsku Arabiju, UAE, Katar, Jordan i Egipat, kao i 'druge'. “Nećemo dopustiti da netko izvana napadne te zemlje.”, kazao je.

Nakon Egipta američki državni tajnik odlazi u Saudijsku Arabiju gdje će razgovarati s kraljem Abdulahom, potom ide u UAE, Jordan, Alžir i Maroko. Saudijske su vlasti zamjerile Obami da nije kaznio sirijskog predsjednika Bašara al Asada za upotrebu masovnog oružja, a ne odgovaraju im niti znakovi mogućeg pribiližavanja Washingtona i Teherana.

Kerry je izjavio da SAD nikada neće dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje. Novi krug razgovora o nuklearnom programu između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN te Njemačke treba početi u četvrtak u Ženevi.

Kerry je u Kairu također kazao da se Washington i njegovi saveznici mogu razilaziti oko "taktika" razrješenja sukoba, ali dijele mišljenje da treba doći do primopredaje vlasti "koja može dati narodu Sirije priliku da odabere svoju budućnost". Zbog takvog bi stava Amerike koji dobro pokazuje i Kerryjeva izjava predloženi mirovni pregovori o okončanju građanskog rata u toj zemlji mogli propasti, ocijenilo je sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova. U priopćenju objavljenom u nedjelju navode da su primjedbe Johna Kerryja "flagrantno uplitanje u sirijska unutarnja pitanja te agresija nad pravom sirijskog naroda da sam odluči o svojoj budućnosti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 12:09