AFERA ‘SEXTAPE‘

Počelo suđenju Karimu Benzemi i još četvorici za ucijenjivanje suigrača snimkom seksa

Benzema je navodno s još četiri muškarac od suigrača Mathieua Valbuene tražio između 50 i 100 tisuća eura za neobjavljivanje snimke
Mathieu Valbuena (desno) sa svojim odvjetnikom Paulom Albertom Iweinsom (sredina)
 Thomas SAMSON/AFP

Na sudu u Versaillesu u srijedu je počelo suđenje napadaču Real Madrida Karimu Benzemi i još četvorici muškaraca koji su optuženi da su 2015. godine snimkom seksa ucjenjivali suigrača iz reprezentacije Mathieua Valbuenu.

Suđenje je počelo bez Benzeme koji je u utorak u Kijevu igrao susret Lige prvaka protiv Šahtara, a njegov odvjetnik Antoine Vey je odsutnost opravdao "profesionalnim razlozima" dodavši kako je slučaj protiv njegovog klijenta "apsurdan".

Francuski napadač, koji je ove godine jedan od najvećih kandidata za "Zlatnu loptu", optužen je za sudjelovanje u pokušaju ucjene, a prijeti mu do pet godina zatvora i novčana kazna od 75.000 eura.

Benzema je, navodno zajedno s još četiri osobe tražio od Valbuene između 50 i 100 tisuća eura kako sporna snimka ne bi bila objavljena. Nakon što je cijeli slučaj 2015. završio u medijima, francuski izbornik Didier Deschamps je obojicu izbacio iz reprezentacije.

Valbuena nakon toga više nije zaigrao za "Tricolore", dok je Benzema ponovo zaigrao za aktualne svjetske prvake na Europskom prvenstvu ovoga ljeta.

Tužitelji tvrde kako je Benzema, koji cijelo vrijeme poriče optužbu, poticao Valbuenu da plati skupini ucjenjivača kako bi seksualno eksplicitnu video traku držao dalje od očiju javnosti.

Valbuena je na sudu svjedočio o razgovoru s "ucjenjivačem", kazavši kako je bilo jasno da pozivatelj želi novac, te kako ga je pokušaj ucjene ostavio u strahu za karijeru i mjesto u nacionalnoj vrsti.

image
Mathieu Valbuena (desno) sa svojim odvjetnikom Paulom Albertom Iweinsom (sredina)
Thomas SAMSON/AFP

"Isprva nisam mogao vjerovati, mislio sam da je to blef", rekao je 37-godišnji napadač Olympiakosa.

"Nije bilo govora o iznosu novca, ali postojala je prijetnja ljudi koji su mi govorili da imaju nešto o meni," kazao je napadač grčkog Olympiakosa.

Ucjenjivači su se u početku obratili bivšem francuskom reprezentativu Djibrilu Cisseu kako bi nagovorio Valbuenu da plati novac za šutnju. Umjesto toga, Cisse ga je upozorio na iznudu, rekao je Valbuena. Navodni ucjenjivači su potom angažirali Benzemu kako bi potaknuli Valbuenu da plati za šutnju.

"Vlasnici videa su veliki, veliki nasilnici," kazao mu je navodno Benzema dodavši kako ga može upoznati s prijateljem, "nekim kome vjerujete", kako bi riješio problem.

image
Odvjetnici Karima Benzeme Antoine Vey (sredina) i Sylvain Cormier (desno)
Thomas SAMSON/AFP

Valbuena je kazao kako je u početku riječi svog suigrača tumačio samo kao "prijateljski savjet", prije nego što shvatio da je Benzema povezan s poticateljima ovog pokušaja ucjene.

U identifikaciji navodnih ucjenjivača, pomogle su snimke telefonskih razgovora koje je snimao tajni policajac koji je "glumio" Valbuenina posrednika. Istražitelji tvrde kako je Benzema ohrabrivao Valbuenu da plati ucjenjivače nakon što mu je prenosio uvjete pod kojima bi mogao spriječiti vlasnike snimke da je puste u javnost.

Među optuženima je i Benzemin prijatelj iz djetinjstva Karim Zenati, koji je navodno djelovao kao posrednik, te Mustapha Zouaoui, koji se sumnjiči da je "arhitekat prijevare".

image
Mustapha Zouaoui
Thomas SAMSON/AFP

Zouaoui je kazao novinarima kako je dobio vrpcu sa snimkom seksa i podijelio je s Benzemom i još nekim članovima francuske reprezentacije, ali je rekao kako nikada nije bilo pokušaja iznuđivanja novca od Valbuene.

"Vrpcu smo zadržali za sebe", rekao je prije početka suđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:03