SUĐENJE

Počelo svjedočenje E. Jean Carroll u građanskoj tužbi protiv Donalda Trumpa

Bivši 77-godišnji predsjednik došao je na sud u slučaju klevete za što ga optužuje 80-godišnja Carroll

E. Jean Carroll

 Angela Weiss/Afp

Spisateljica Elizabeth Jean Carroll počela je u srijedu iznositi svoje svjedočenje na njujorškom sudu kako bi se utvrdilo koliku odštetu bi trebao platiti Donald Trump nakon što je 2019., negirajući optužbu za silovanje prije više desetljeća, naštetio njezinom ugledu.

Bivši 77-godišnji predsjednik došao je na sud u slučaju klevete za što ga optužuje 80-godišnja Carroll koja je 2023. uspjela izboriti da ga se proglasi krivim za seksualni napad 1990-ih.

Carroll svjedoči na saveznom sudu na Manhattanu i ovo je njezina druga građanska tužba protiv Trumpa.

Spisateljica je porotnicima u srijedu rekla: "Ovdje sam jer me Donald Trump napao, a kada sam pisala o tome, rekao je da se to nikada nije dogodilo... Lagao je i to je uništilo moju reputaciju."

Prošlog svibnja druga je porota naložila Trumpu da Carroll plati 5 milijuna dolara, utvrdivši da ju je seksualno zlostavljao u garderobi robne kuće Bergdorf Goodman i oklevetao ju je 2022. negirajući da se išta dogodilo.

Carroll, bivša kolumnistica savjetnika časopisa Elle, rekla je u srijedu da joj je Trump oduzeo reputaciju koju je nekoć imala jer je govorila istinu kada je pisala.

Trump je 2019., kada je bio u Bijeloj kući, izjavio da je ne poznaje te da ga je proglasila silovateljem kako bi poboljšala prodaju njezinih memoari koji su trebali izaći.

Shawn Crowley, odvjetnica spisateljice, je rekla da je Trump "iskoristio najglasniji mikrofon u svijetu kako bi napao Carroll, ponizio je i uništio njezin ugled".

"Vrijeme je da plati, da skupo plati za to što je učinio", rekla je odvjetnica.

Carroll traži najmanje 10 milijuna dolara odštete.

Trumpov pravni tim je ustvrdio da je jedina šteta koju je Carroll pretrpjela bila od "zločestih komentara" na društvenim mrežama.

"Usprkos nekoliko zločestih tvitova, Carroll je sada poznatija nego ikada u svom životu, te voljena i poštivana od strane brojnih ljudi, što je i bio njezin cilj", rekla je Trumpova odvjetnica Alina Habba.

Očekuje se da će suđenje trajati tri do pet dana.

Trump nije bio na prvom suđenju, no sada je rekao da želi svjedočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:08