PROTIV GLOBALNOG ZATOPLJENJA

POČEO GLOBALNI PROSVJED ŠKOLARACA PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA Na ulicama diljem svijeta očekuje se milijun mladih ljudi, u 14.30 pridružit će se i naši

 
Melbourne
 REUTERS

MELBOURNE/WELLINGTON - Na tisuće mladih aktivista u Australiji i na Novome Zelandu u petak su započeli novi svjetski prosvjed u kojem pozivaju političare i poslovne čelnike da ubrzaju borbu protiv emisije stakleničkih plinova kako bi se suzbile klimatske promjene, prenosi Reuters.

Organizatori prosvjeda očekuju više od milijun mladih ljudi u najmanje 110 zemalja svijeta, a koje je prvotno inspirirala mlada Šveđanka Greta Thunberg i njen zahtjev za hitnim djelovanjem protiv porasta globalnog zatopljenja.

"Zabrinuta sam zbog svih prirodnih katastrofa. Svaki put kada imamo veliki požar ovdje, jedna bi životinja mogla biti istrijebljena", poručila je Nina Pasqualini, 13-godišnjakinja iz Melbourna na skupu koji su predvodili članovi skupine Pobuna protiv izumiranja (XR).

"Vlada ne radi onoliko koliko bi mogla. To izaziva strah kod mladih generacija", dodala je Pasqualini, držeći transparent kojim želi obustaviti gradnju planiranog ugljenokopa u Australiji.

Globalno zatopljenje zbog stakleničkih plinova iz fosilnih goriva dovelo je do više suša i toplinskih valova, otapanja glečera, povećanja razina mora i katastrofalnih poplava, upozorili su znanstvenici.

Australija je nedavno proživjela jedno od najtoplijih ljeta otkako se provode mjerenja.

Prosvjedu će se nakon 14,30 sati pridružiti i hrvatski srednjoškolci.

People at a rally led by Extinction Rebellion, call for action on climate change, in Melbourne, Australia May 24, 2019.  REUTERS/Sonali Paul
REUTERS
Melbourne

Protesters take part in a
REUTERS
Melbourne

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:01