SMANJENJE ISPORUKE

POČEO PUTINOV UDAR NA EUROPU? Iznenada smanjen dotok ruskog plina u Poljsku

Rusi navodno ograničavaju dotok kako bi poremetili dobavu plina u suprotnom smjeru, prema Ukrajini
 AFP

VARŠAVA/MOSKVA - Poljska je u srijedu objavila da prima 20 posto manje plina koji dobavlja ruski monopolist Gazprom, a tu je vijest prenijela i ruska novinska agencija RIA navodeći predsjednika ukrajinske tvrtke Ukrtransgaza.

Neke europske zemlje vjeruju da bi Moskva mogla zatvoriti dotok plina Europi koristeći se tim sredstvom kao oružjem u rješavanju sukoba sa Zapadom zbog krize u Ukrajini.

Ukrajinska tvrtka Ukrtransgaz, koja ima monopol na transport ruskog plina, objavila je da ruski energetski div Gazprom ograničava dotok plina Poljskoj kako bi poremetio dobavu plina koji teče u suprotnom smjeru, od Poljske prema Ukrajini, piše Reuters.

"Stvari ne teku glatko. Danas je Rusija počela ograničavati dopremu plina Poljskoj kako bi poremetila dotok iz Poljske što ga mi primamo. U dva sata poslije podne Poljska je prekinula dopremu Ukrajini u količini od četiri milijuna prostornih metara", rekao je u Kijevu predsjednik Ukrtransgaza Ihor Prokopiv.

Poljska plinska tvrtka PGNiG objavila je u srijedu kako je već u utorak "utvrdila smanjenu isporuku od približno 24 posto u odnosu prema naručenome" u plinovodima koji prolaze Ukrajinom i Bjelorusijom.

"Upravo istražujemo razloge kako bismo utvrdili jesu li tehničke ili komercijalne prirode", objavio je PGNiG. Kako prenosi agencija France presse, poljska tvrtka uočila je ograničenja već u ponedjeljak.

Gazprom zasad nije ništa komentirao.

Nema nikakvih naznaka da je dotok ruskog plina smanjen drugim uvoznicama u Europi. Slovačka je potvrdila stabilan dotok, a poremećaje nisu uočile ni Mađarska, Bosna i Hercegovina ni Srbija.

Varšava je snažno lobirala u Europskoj uniji za nametanje strožih sankcija Rusiji, a u Poljskoj bi trebali biti stacionirani i elementi NATO-ove nove snage za brzu reakciju.

Gazprom podmiruje trećinu europskih potreba za plinom te je za mnoge europske zemlje glavni izvor energije za kućanstva i industriju.

Europski dobavljači plina, među njima najveće plinske kompanije u Europskoj uniji, javile su se na natječaj za dobavu plina u suprotnom smjeru, prema Ukrajini, kako bi se toj zemlji pomoglo ako joj Gazprom obustavi isporuku. Slovačka je ključna zemlja za dobavu plina u suprtnom smjeru, iz Europe prema Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:20