SKUP U DAVOSU

Počeo Svjetski ekonomski forum: Zapadni Balkan u fokusu, jedna velesila vraća se na velika vrata

Europska unija imat će u Davosu gotovo cijelo svoje vodstvo, što je zapravo postalo i tradicionalno
 Fabrice Coffrini/Afp

Ovogodišnji Ekonomski forum u Davosu, koji je počeo u ponedjeljak, uvod je u nepredvidljivu godinu u svim aspektima, od ekonomskih pitanja do sigurnosne politike. Dok traju sukobi između Izraela i Hamasa, kroz Sueski kanal plovi se samo ograničeno, a Rusija nastavlja agresiju na Ukrajinu, svijet čekaju brojni izbori, od onih neizvjesnih u Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj uniji do potpuno predvidljivih u Rusiji i Sjevernoj Koreji.

Sve to ima izravni utjecaj na globalna gospodarska kretanja, pa će i Forum u Davosu biti mješavina sigurnosnih i gospodarskih tema, uključujući one o situaciji na Zapadnom Balkanu koji ostaje jedna od europskih krhkih regija kada je stabilnost u pitanju.

Europska unija imat će u Davosu gotovo cijelo svoje vodstvo, što je zapravo postalo i tradicionalno. Osim predstavnika institucija EU, bit će tu i brojni šefovi država ili vlada članica EU. U posljednjoj godini mandata, koji je u praksi i kraći jer se održavaju izbori, sadašnje vodstvo želi pripremiti teren da oni koji budu vodili institucije EU u sljedećem mandatu, mogu jačati konkurentnost u svijetu i nastaviti ostvarivati prioritete koji su dugoročni.

U Davosu će biti i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja će održati brojne sastanke sa svjetskim liderima, uključujući i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. A nastavak pomoći Ukrajini, koja neće biti samo hitna nego kontinuirana, još uvijek nije formalno riješen.

Iz ovih je sukoba EU, koliko god je uložila u pomoć Ukrajini i potrošila zbog povećanja cijena energenata, naučila dobru lekciju. Znatno je smanjila ovisnost o Rusiji te povećala proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. Prvi put u povijesti u EU je više struje proizvedeno vjetrenjačama, nego termoelektranama na plin.

Ali, EU i dalje značajno kasni u jačanju svoje konkurentnosti u svijetu i to je sada glavni izazov. SAD značajno ulaže državnim potporama svojim proizvođačima, Kina postaje veliki konkurent za EU u proizvodnji električnih vozila ne samo globalno nego i unutar tržišta EU, a naftom bogate države Zaljeva ubrzano ulažu u zelenu energiju kako bi se na vrijeme pripremile. EU sve to ima kao prioritet, ali presporo djeluje, i to će biti velik izazov za EU u budućem petogodišnjem mandatu. Sve to bit će i teme na Forumu u Davosu.

Politički lideri na ovom će forumu pažljivo slušati i što će o gospodarskim kretanjima reći više od 60 direktora velikih kompanija, i javnih i privatnih, te kakve političke odluke oni očekuju kako bi se globalno gospodarstvo kretalo u pozitivnom smjeru.

Prema rezultatima anketa koje je objavila agencija Reuters, 56 posto ispitanika smatra da će svjetska ekonomija oslabjeti ove godine, s visokom razinom regionalnih razlika. Rast se očekuje u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, ali Europa je dosta krhka, prije svega zbog problema u koje upada Njemačka, najveća ekonomija EU.

Kina se na ovom summitu vraća na velika vrata s brojnom državnom delegacijom koju će voditi premijer Li Qiang.

Osim za ulaganja u jačanje svoje konkurentnosti, EU mora pronaći i više od 3,5 milijuna stranih radnika godišnje kako bi održala vitalnost svoga gospodarstva. Upravo je toliko stranih radnika u EU došlo prošle godine legalno, a najmanje toliko će EU trebati svake godine ubuduće. Predstavnici EU i o tome će razgovarati tijekom brojnih sastanaka u sklopu Foruma u Davosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:16